Hopp til innhold

Antiklea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Antiklea (gresk: Ἀντίκλεια) er i gresk mytologi datteren av Autolykos og Amfithea, og mor til Odyssevs sammen med Laertes (skjønt en del sagn oppgir Sisyfos som den virkelige far til Odyssevs). Hun var også barnebarn av guden Hermes (som var far til hennes far Autolykos).

Møte i underverden

[rediger | rediger kilde]

I Odyssevs' reise til Hades' underverden møtte han mange ånder, blant annet sin mor Antiklea. Innledningsvis avviste han henne ettersom han ventet på profeten Teiresias for å få råd om sin skjebne.

Etter å ha talt med Teiresias, tillot Odyssevs sin mor å nærme seg og lot henne snakke. Hun spør ham om hvorfor han er i underverden ettersom han fortsatt lever, og han forteller henne om sin ulike vanskeligheter og fånyttige forsøk på å komme seg hjem. Deretter spør han henne om hvordan hun døde og forhører seg om familien hjemme.

Kjære, fortell om min far og den sønn som jeg hist lot tilbake.
Verger de ennu min heder og makt, eller eier en annen
makten i landet, og tror de jeg ei skal vende tilbake?[1]

Hun forteller ham at hun døde av sorg, lengtet etter ham mens han deltok i Trojakrigen. Antiklea forteller også at Odyssevs' far Laertes sørget hele tiden etter ham og levde i en kornstakk ute på landet, kledd i filler og sov på gulvet. I tillegg beskrev hun forholdene til Odyssevs' hustru Penelopeia og for Telemakhos, sønnen hans.

Penelopeia har ennå ikke giftet seg på nytt, men er overveldet av sorg og lengter etter ektemannen mens Telemakhos fungerer leder for Odyssevs' eiendommer. Odyssevs forsøkte tre ganger å omfavne sin mor, men oppdaget hver gang at hun var ulegemlig og hans hender bare forsvant gjennom henne. Hun forklarer at dette er som alle ånder er, og uttrykte stor sorg.

Antiklea og Sisyfos

[rediger | rediger kilde]

I henhold til en del senere kilder fødte Antiklea sønnen Odyssevs med Sisyfos som far, ikke Laertes.[2] I denne versjonen av fortellingen stjal Autolykos, den kjente luringen, buskapen til Sisyfos. Ved et tidspunkt gjenkjente Sisyfos sine krøtter da han var på besøk hos Autolykos, og deretter forførte eller voldtok Antiklea, Autolykos' datter. Odyssevs ble resultatet av denne foreningen, noe som skjedde før Antiklea giftet seg med Laertes.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Homer: Odysseen. «Ellevte sang. Dødsriket», s. 161
  2. ^ Lindemans, Micha F. (1997): «Sisyphus», Encyclopedia Mythica

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Homer: Odysseen. «Ellevte sang. Dødsriket». Oversatt av P. Østbye, Gyldendal 2. oppl. 1996.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]