Antiandrogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Antiandrogen er en type legemiddel som reduserer androgennivåer (herunder bl.a. testosteron) i kroppen. Androgener fører til utvikling av mannlige sekundære kjønnskarakteristika – antiandrogener motvirker dette. Slike legemidler brukes av både cispersoner og transpersoner av ulike medisinske grunner. F.eks. kan antiandrogener brukes til å behandle hirsutisme blant ciskvinner. Alle menn og kvinner har både androgener (som testosteron) og østrogener i kroppen, men nivåene er forskjellige. Det er likevel store individuelle forskjeller innenfor samme kjønn, og noen ciskvinner kan ha unormalt høye androgennivåer som kan føre til hårvekst og andre mannlige trekk.

Antiandrogener brukes videre for å behandle prostatakreft hos menn, der reduksjon av androgennivåer vil ha en gunstig effekt. Store doser antiandrogener brukes i hormon-substitusjonsbehandling av transkvinner for å undertrykke androgener og redusere dette til et kvinnelig nivå. Antiandrogener ble oppdaget i 1960-årene og har siden blitt et standardelement i forskjellige medisinske behandlinger.

Det finnes mange ulike legemidler som brukes som antiandrogener, blant disse finner man bl.a. Androcur og spironolakton.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]