Antarctic Muon And Neutrino Detector Array

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Antarctic Muon And Neutrino Detector Array (AMANDA) er et nøytrino-teleskop som ligger under forskningsstasjon Amundsen-ScottSørpolen. Etter ni års drift ble AMANDA i 2005 offisielt en del av det påfølgende prosjektet, IceCube.

AMANDA består av optiske moduler, hver inneholdende et fotomultiplikatorrør, senket ned i isen i Antarktika på rundt 1500 til 1900 meters dybde. I det siste utviklingstrinnet, kalt AMANDA-II, består AMANDA av et sett på 677 optiske moduler montert i 19 separate lenker som er spredt ut i en grov sirkel med en diameter på 200 meter. Hver lenke har flere titalls moduler og ble plassert ved å «bore» et hull i isen ved hjelp av en varmtvannsslange, senke ned kabelen med de optiske modulene på, og deretter la isen fryse til rundt den igjen.

AMANDA detekterer nøytrinoer med svært høy energi (50+ GeV) som passerer gjennom jorden fra den nordlige halvkule og treffer dektektorene på vei opp gjennom isen i Antarktis. Nøytrinoet kolliderer med kjernen til oksygen- eller hydrogen-atomer i isen, og produserer et muon og en hadronisk skur. De optiske modulene detekterer tsjerenkovstrålingen fra disse resulterende partiklene, og gjennom analyse av timingen av fotontreffene kan man omtrentlig bestemme retningen til det opprinnelige nøytrinoet med en oppløsning på rundt 2 grader.

AMANDAs målsetning var et forsøk på nøytrino-astronomi, dvs. å identifisere og karakterisere nøytrinokilder utenom solsystemet. Sammenlignet med underjordiske detektorer som Super-Kamiokande i Japan var AMANDA i stand til å se nøytrinoer med høyere energi, ettersom det ikke var begrenset i volum til en menneskebygd tank. Det hadde imidlertid mye lavere nøyaktighet, på grunn av de midre kontrollerte omgivelsene og større avstand mellom fotomultiplikatorene. Super-Kamiokande kan se i mye større detalj på nøytrinoer fra Sola og de som genereres i jordens atmosfære, men ved høyere energier vil spekteret inkludere nøytrinoer som domineres av de fra kilder utenfor solsystemet. Et slikt nytt bilde av kosmos kan gi viktige spor i letingen etter mørk materie og andre astrofysiske fenomener.

Etter to korte års drift som en integrert del av IceCube,[1] ble AMANDA endelig nedlagt i juli og august 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. mars 2010. Besøkt 31. august 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]