Hopp til innhold

Anskar Fredhjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anskar Fredhjem
Født27. aug. 1893Rediger på Wikidata
Dypvåg
Død10. mars 1980Rediger på Wikidata (86 år)
NasjonalitetNorge
UtmerkelserHaakon VIIs Frihetskors
Krigskorset

Anskar Maryath Fredhjem (født 27. august 1893 i Dypvåg, død 10. mars 1980) var en norsk kaptein i handelsflåten. Han er kjent for å ha vært skipsfører på MS «Hird» under evakueringen av Frankrike i mai 1940. Fredhjem ble tildelt Krigskorset, Norges høyeste utmerkelse.

Fredhjem reiste til sjøs som 14-åring i 1908, og tok styrmannseksamen i 1915. I 1918 avla han skipsførereksamen i Kristiansand og fra 1930 førte han motortankeren «Peik» på 9 400 brt.[1]

Ved Tysklands angrep på Norge 9. april 1940 befant kaptein Fredhjem seg undervegs med MS «Hird» fra Norfolk i Storbritannia til Malmö med kull.[2] Da Sverige stengte sine havner søkte Fredhjem i stedet havn i Greenock i Skottland, der det ble klart at kullasten i stedet var solgt for lossing i Dunkerque, dit MS «Hird» ankom 8. mai. Etter å ha losset kullasten fikk kaptein Fredhjem problemer med å forlate Dunkerque. Havnen ble bombet av tyske fly og MS «Hird» ble påført store skader.

Kaptein Fredhjem fikk fra franske myndigheter ved admiral François Darlan, som da var sjef i Dunkerque, ordre om å ta om bord franske og britiske soldater og forlot Dunkerque 28. mai med Cherbourg som mål. Skipet hadde da 2 000 franske og 1 495 britiske soldater om bord, i tillegg til enkelte tyske krigsfanger og sivile. MS «Hird» var det siste skipet som forlot Dunkerque under evakueringen. Fredhjem måtte navigere gjennom minefeltene og var i tillegg utsatt for tyske miner sluppet fra fly. Flere av skipene foran MS «Hird» ble sprengt. En britisk destroyer ble torpedert av en tysk ubåt like ved MS «Hird».

Fredhjem ga ordre til stopp med fare for eget skip og passasjerer og tok om bord overlevende. Skipet ble så av britene beordret til Weymouth der de hardest skadede ble tatt i land, før MS «Hird» ble beordret videre til Frankrike. Skipet krysset igjen Den engelske kanal og ble loset gjennom minesperrene utenfor Cherbourg av en eskortetråler. Kaptein Fredhjem førte 30. mai MS «Hird» i havn i Cherbourg, der de evakuerte soldatene kunne gå i land. Kaptein Fredhjem førte deretter skipet over Den engelske kanal til Cardiff.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Fredhjem ble i statsråd 12. desember 1941 tildelt Krigskorset for evakueringen og redningen av allierte soldater.[3] Innstillingen om tildeling omtaler også at Fredhjem hindret at MS «Hird» falt i fiendens hender. Den omtaler også en erklæring fra 19 britiske offiserer der det framføres anerkjennelse for Fredhjems handlinger, hans «dyktige sjømannskap, personlige mot og pliktfølelse».

Fredhjem ble også tildelt Haakon VIIs Frihetskors.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norges skibsførere, Dreyers Forlag, 1935, s. 186.
  2. ^ For historien om MS «Hird» se M/S Hird fra nettstedet Warsailors og kapittelet «Siste båt fra Dunkerque» i Johan Waage: Den høyeste heder. Beretningen om en rekke nordmenns lysende krigsinnsats til lands, til sjøs og i luften, i og uten uniform, Oslo: Dreyers forlag, 1967, s. 47–55.
  3. ^ Erik Gjems-Onstad (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Grøndahl-Dreyer, 1995, s. 30–31.
  4. ^ Harald Hallberg: Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Ålgård: Dreyer Bok, 2012, s. 262.