Anote Tong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anote Tong
Anote Tong (1) (cropped).jpg
Født11. juni 1952Rediger på Wikidata (69 år)
TabuaeranRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, diplomatRediger på Wikidata
Embete Kiribatis president (20032016)Rediger på Wikidata
Utdannet ved University of Canterbury, London School of EconomicsRediger på Wikidata
Ektefelle Meme TongRediger på Wikidata
Barn Vincent TongRediger på Wikidata
Parti Pillars of TruthRediger på Wikidata
Nasjonalitet KiribatiRediger på Wikidata

Anote Tong (født 11. juni 1952) var president i Kiribati fra 2003 til 2016. Han vant presidentvalget i juli 2003 med 47,4 % av stemmene.

Blant hans motstandere i presidentvalget var blant annet hans bror, dr. Harry Tong, som fikk 43,5 % av stemmene, og den privatpraktiserende advokaten Banuera Berina, som endte med bare 9,1 % av stemmene. Valget ble bestridt på grunn av beskyldninger om valgfusk. Tong ble gjenvalgt som president den 17. oktober 2007, for sin andre presidentperiode. I dette valget fikk han ca. 64 % av stemmene.

President Tong vakte internasjonal oppmerksomhet ved å advare om at hans land kanskje kom til å bli fullstendig ubeboelig så tidlig som i 2050, på grunn av det stigende havnivået som ville komme på grunn av de omfattende klimaendringene og global oppvarming av jordkloden.

Tong har ved flere anledninger uttalt at Kiribati kan komme til å forsvinne helt på grunn av det stadig stigende havnivået. Han hevder også at hele befolkningen i Kiribati kan komme til å ende som klimaflyktninger innen kort tid.

Han er gift og har syv barn.