Anote Tong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anote Tong

Anote Tong (født 11. juni 1952) er den nåværende presidenten i Kiribati. Han vant presidentvalget i juli 2003 med 47,4 % av stemmene.

Blant hans motstandere i presidentvalget var blant annet hans bror, dr. Harry Tong, som fikk 43,5 % av stemmene, og den privatpraktiserende advokaten Banuera Berina, som endte med bare 9,1 % av stemmene. Valget ble bestridt på grunn av beskyldninger om valgfusk. Tong ble gjenvalgt som president den 17. oktober 2007, for sin andre presidentperiode. I dette valget fikk han ca. 64 % av stemmene.

President Tong vakte internasjonal oppmerksomhet ved å advare om at hans land kanskje kom til å bli fullstendig ubeboelig så tidlig som i 2050, på grunn av det stigende havnivået som ville komme på grunn av de omfattende klimaendringene og global oppvarming av jordkloden.

Tong har ved flere anledninger uttalt at Kiribati kan komme til å forsvinne helt på grunn av det stadig stigende havnivået. Han hevder også at hele befolkningen i Kiribati kan komme til å ende som klimaflyktninger innen kort tid.

Han er gift og har syv barn.