Hopp til innhold

Anodisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anodiserte karabinkroker.
Anodisert Apple Ipod Mini

Anodisering er en overflatebehandling som forbedrer et metalls beskyttelse mot korrosjon, og er hovedsakelig brukt på aluminium og magnesium. Prosessen foregår ved at metallet oksideres i en syreelektrolytt slik at man oppnår en hard og tykkere oksid som tåler slitasje bedre og gir beskyttelse mot korrosjon. Anodisering av aluminium kalles også eloksering (eloksal, elektrisk oksidert aluminium).[1]

Aluminium[rediger | rediger kilde]

Aluminium anodiseres i en syre (vanligvis svovelsyre eller kromsyre). Delen blir deretter skylt i vann. Overflaten er nå svært humpete (nesten porøs), og hvis man ønsker kan delen farges ved å dyppe den i en pigmentløsning. Overflaten forsegles så ved å dyppe delen i avionisert vann. Til slutt tørkes delen under varme, for eksempel i en ovn.

Rent aluminium har et oksidlag på omtrent 10 nm (0,01 mikroner) som øker til mellom 5 og 25 mikroner etter anodisering. Ved anodisering av aluminium skjer følgende reaksjon:

2 Al + 3 H2O → Al2O3 + 3 H2

Anodisert aluminium brukes blant annet som materiale for bygningsfasader, vindusrammer, butikkinnredning, seilbåtmaster og foringsrør.

Referanser[rediger | rediger kilde]