Annette Lu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Annette Lu
Taiwan Vice-President Annette Lu (呂秀蓮副總統) gives a speech at the 228 Memorial in Taipei.jpg
Født6. juni 1944Rediger på Wikidata (78 år)
TōengaiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, kvinnesaksforkjemper, advokatRediger på Wikidata
Embete
  • Member of the Legislative Yuan (1993–1996)
  • Magistrate of Taoyuan County (1997–2000)
  • Chairperson of the Democratic Progressive Party (2005–2006)
  • Vice President of the Republic of China (2000–2008) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Taiwans nasjonale universitet, University of Illinois i Urbana-Champaign, Harvard Law SchoolRediger på Wikidata
Parti Demokratisk framskrittspartiRediger på Wikidata
Nasjonalitet TaiwanRediger på Wikidata

Hsiu-lien Annette Lu (kinesisk: 呂秀蓮, pinyin: Lǚ Xiùlián, født 7. juni 1944 i Taoyuan fylke nord på Taiwan) er en nasjonalkinesisk politiker. Hun er visepresident for Taiwan og medlem av Demokratisk framskrittsparti. Visepresident Lu kunngjorde 6. mars 2007 at hun stilte til de neste presidentvalgene i landet, men til slutt ble Frank Hsieh valgt.

Annette Lu studerte jus ved National Taiwan University, og etter slutteksamen der i 1967, studerte hun videre ved University of Illinois og Harvard University. I 1970-årene markerte hun seg som feminist blant annet med boken Hsin-nü-hsing Chu-i (新女性主義, Nye kvinners prinsipp). Ettersom hun talte til en folkemengde i forkant av den såkalte Kaohsiung-hendelsen i 1974 ble hun dømt til tolv års fengsel for separatisme. Etter drøyt fire år ble hun løslatt for å få bedre behandling mot kreft i skjoldbruskkjertelen.

Hennes politiske karriere begynte i 1993. I 1997 ble hun valgt til magistrat i Taoyuan, og den 18. mars 2000 til visepresident. President Chen valgte henne til sin visepresidentkandidat også for neste valgperiode. Den 19. mars 2004 ble Lu og president Chen såret i et attentat mot dem i Tainan, dagen før valgene. De vant valgene med en margin på 0,2 prosent.

Etter gjenvalget gjorde hun i enkelte øynes stadig vekk furore ved uforsiktige uttalelser som tenderte mot at Republikken Kina skulle erklære seg som en egen statsdannelse. Etter lokalvalgene i 2005, da hennes parti gjorde det dårlig, var hun i en urolig periode partileder, frem til januar 2006.

Forut for presidentvalgene i 2008 måtte Det demokratiske progressive parti bestemme seg for hvem deres kandidat skal være. Foruten Annette Lu stod nominasjonen mellom Yu Shyi-Kun (formann i Demokratisk framskrittsparti), Frank Hsieh (tidligere formann i Demokratisk framskrittsparti, tidligere statsminister, tidligere borgermester i Kaohsiung) og Su Tseng-chang (tidligere formann i Demokratisk framskrittsparti, tidligere statsminister).

Annette Lu har vært en tydeligere talsmann for taiwansk selvstendighet enn president Chen Shui-bian, og er derfor blitt sterkere angrepet enn ham både av regjeringen av Folkerepublikken Kina (som kaller henne «nasjonens avskum») og av taiwanske tilhengere av Kinas enhet og fremtidige gjenforening. Hun har ofte syntes å være på kant med presidenten, og har offentlig klaget over å bli satt på sidespor eller ble betraktet som en regjeringens «blomsterpotte».

Hun ble til slutt ikke nominert som presidentkandidat for valgene i mars 2008, men måtte se nominasjonen gå til Frank Hsieh.

Forgjenger:
 Lien Chan 
Republikken Kinas visepresident
Etterfølger:
 Vincent Siew (elekt) 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]