Anne de Mortimer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Anne Mortimer)
Hopp til: navigasjon, søk

Anne de Mortimer (født 27. desember 1390, død september 1411) var datter av Roger Mortimer, 4. jarl av March og Eleanor de Holland.

Henne besteforeldre på farssiden var Edmund Mortimer, 3. jarl av March og Philippa Plantagenet, mens de på morssiden var Thomas Holland, 2. jarl av Kent og Alice Fitzalan. Alice var datter av Richard Fitzalan, 10. jarl av Arundel og Eleanor of Lancaster, mens Philippa var datter av Lionel av Antwerpen, 1. hertug av Clarence og Elizabeth de Burgh, 4. grevinne av Ulster.

Ettersom Lionel av Antwerpen var sønn av kong Edvard III av England, hadde Anne et krav på tronen etter at hennes far og søsken var døde. Det var gjennom henne at Huset York fremmet sitt krav før og under rosekrigene.

Lite er kjent om hennes liv, til tross for at hun etter sin død ble en så sentral person i striden om tronen. Omkring 1406 giftet hun seg med Richard of Conisburgh, 3. jarl av Cambridge, som også nedstammet fra Edvard III gjennom en av kongens yngre sønner. De fikk to barn, Isabella og Richard, hertug av York. Det var Richard som med sitt krav på tronen utløste rosekrigene. Det antas at Anne døde i barselseng da Richard ble født.

Hun var arving til jarledømmet March. Da hun ikke deltok i sin manns komplott mot Henrik V ble hun ikke fratatt denne retten, noe som senere fikk betydning for hvor sterkt Huset Yorks tronkrav var.