Anne Johanne Kvale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne Johanne Kvale
Født11. juli 1924Rediger på Wikidata
Førde[1]
Død6. des. 2015[1]Rediger på Wikidata (91 år)
Beskjeftigelse
NasjonalitetNorge

Anne Johanne Kvale (født 11. juli 1924 i Førde, død 6. desember 2015 i Oslo) var en norsk journalist, politiker og organisasjonskvinne.[2]

Anne Johanne Kvale debuterte som journalist i avisen Firda og arbeidet der fra 1946 til 1951.[3] I perioden 1956 til 1961 var hun landssekretær i Norges Bondelag og utdannet seg som en sosialarbeider. Senere har hun jobbet som landssekretær i Kristelig Folkepartis Kvinner og som informasjonssekretær i Landsforeningen mot kreft, i tillegg til en rekke verv som styremedlem i Avholdfolkets landsutvalg, Det Hvite Bånd, Kriminalomsorg i Frihet og Norske Kvinners Nasjonalråd. Hun var også politisk representant i bystyret i Oslo og satt i tilsynsrådet for Ullersmo landsfengsel. Kvale var den første kvinnelige lederen i Sunnfjordlaget i Oslo og har bidratt mye til lokalhistoriske skrifter i Førde, særleg til Jul i Sunnfjord.

Kvale skrev to bøker, begge om Kristelig Folkepartis Kvinner, og bidro i en serie magasiner og nyhetsbrev for blant annet Landsforeningen mot Kreft, Norges Bondekvinnelag, Kvinners Frivillige Beredskap og Norske Kvinners Nasjonalråd. I 1994 donerte hun en stor boksamling på 6000 bind til Førde bibliotek.

Kvale mottok i 2009 Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b www.aftenposten.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Anne Johanne Kvale». Vestland fylkeskommune. 
  3. ^ «Nekrolog: Anne Johanne Kvale». Aftenposten. 10. desember 2015.