Anna May Wong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna May Wong
Anna May Wong (passport style photograph).jpg
Passlignende fotografi påkrevd av U.S. Department of Labor i 1935
FødtWong Liu Tsong
3. januar 1905
USA Los Angeles
Død2. februar 1961 (56 år)
USA Santa Monica
Gravlagt Angelus-Rosedale CemeteryRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespillerinne, programleder, sanger, forfatter
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Aktive år1919–1961
IMDbIMDb

Anna May Wong

Anna May Wong (født Wong Liu Tsong, tradisjonell kinesisk: 黄柳霜, pinyin: Huáng Liǔshuāng, i 3. januar 1905 i Los Angeles i California, død 2. februar 1961 i Santa Monica i California) var en amerikansk skuespiller og den første kinesisk-amerikanske filmstjernen som blir regnet som en internasjonal stjerne. Hennes kinesiske forfedre var kommet til USA to generasjoner tidligere, fra Xinning (Taishan) i provinsen Guangdong.

Hennes lange og varierte karriere strakte seg over både stumfilmer og filmer med lyd, TV-programmer, teater og radio og hun har spilt i over 50 filmer siden hun debuterte som skuespiller i 1919 med filmen The Red Lantern.

I stumfilm-epoken opptrådte Anna May Wong i filmene Toll of the Sea (1922) som er en av de første filmene som ble produsert i farger og hun var med i Douglas Fairbanks sin film Tyven i Bagdad fra 1924. Wong ble et moteikon og innen 1924 hadde hun oppnådd status som internasjonal superstjerne. Hun er blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Anna May Wong var frustrert av de mange stereotypiske birollene som hun motvillig måtte spille mens hun bodde i Hollywood. Derfor forlot hun USA til fordel for Europa på slutten av 1920-tallet. Der fikk hun hovedrollen i flere betydelige skuespill og filmer blant dem er filmen Piccadilly (1929). Hun tilbrakte den første halvdelen av 1930-tallet ned flerfoldige reiser mellom USA og Europa og hun jobbet som skuespiller begge steder.

Anna May Wong tok en liten pause i sin filmkarriere under den andre verdenskrig da hun viet det meste av sin tid på å hjelpe kinesernes kamp mot Japan. Wong var tilbake i rampelyset igjen i 1950 med enda flere TV-opptredener. På denne tiden lagde hun også sin egen serie som ble vist for første gang i 1951 og ble kalt The Gallery of Madame Liu-Tsong som ble den første amerikanske TV-serien som er asiatisk-amerikansk.


Filmer i utvalg[rediger | rediger kilde]

År norsk tittel originaltittel regissør
1919 - The Red Lantern Albert Capellani
1922 - Toll of the Sea Chester M. Franklin
1924 Tyven i Bagdad The Thief of Bagdad Raoul Walsh
1928 Til Singapore Across to Singapore William Nigh
1928 Stambuls rose Schmutziges Geld Richard Eichberg
1929 Piccadilly Piccadilly Ewald André Dupont
1929 Gatens sommerfugl Großstadtschmetterling Richard Eichberg
1932 Shanghaiexpressen Shanghai Express Josef von Sternberg
1933 En studie i rødt A Study in Scarlet Edwin L. Marin

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]