Anna Karenina (2012)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anna Karenina
Generell informasjon
SjangerRomantisk drama
Utgivelsesår2012
Prod.landStorbritannia
Lengde130 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJoe Wright
ProdusentTim Bevan
Paul Webster
ManusforfatterTom Stoppard
Basert påAnna Karenina 
av Lev Tolstoj
MusikkDario Marianelli
SjeffotografSeamus McGarvey
KlippMelanie Oliver
Foran kamera
MedvirkendeKeira Knightley
Aaron Johnson
Jude Law
Kelly Macdonald
Matthew Macfadyen
Olivia Williams
Emily Watson
Michelle Dockery
Alicia Vikander
Domhnall Gleeson
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapStudio Canal
Eksterne lenker

Anna Karenina er en britisk romantisk dramafilm fra 2012 regissert av Joe Wright og filmatisert av Tom Stoppard fra Lev Tolstojs roman med samme navn fra 1877.

Filmen skildrer tragedien til den gifte aristokrat og socialite[klargjør] Anna Karenina og hennes affære med den velstående grev Vronsky. Keira Knightley spiller hovedrollen som Karenina, som gjør dette til hennes tredje samarbeid med Wright, mens Jude Law og Aaron Taylor-Johnson spiller respektivt Alexei Karenin og Vronsky. Filmen er produsert av Working Title Films i samarbeid med StudioCanal. Filmen hadde sin premiere under 2012 Toronto Film Festival, og ble sluppet den 7. september 2012 i Storbritannia og Irland og den 9. november i USA. Filmens premiere i Norge er 22. februar 2013.[1]

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen er regissert av Joe Wright, manuset er skrevet av Tom Stoppard basert på romanen med samme navn av Lev Tolstoj, og har Keira Knightley, Aaron Johnson og Jude Law i noen av hovedrollene.

Den hadde premiere på norske kinoer 22. februar 2013.

Handlingen er satt til sent på 1800-tallet. Overklassefruen Anna Karenina (Keira Knightley) forelsker seg i offiseren Vronsky (Aaron Johnson), noe som forandrer livet hennes både på godt og vondt.

Handling[rediger | rediger kilde]

I det russiske imperiet i 1874 forviser prinsesse Darya, med kallenavnet «Dolly» sin utro ektemann prins Stephan «Stiva» Oblonsky. Stivas søster, Anna Karenina borbor i St. Petersburg sammen med sin eldre ektemann grev Alexei Karenin - og sønnen deres Seryozha. De reiser til Moskva for å overtale Dolly til å tilgi broren sin. Stiva møter den gamle kameraten Konstantin «Kostya» Levin, en aristokrat som blir foraktet av Moskvas elite - fordi han foretrekker landsbygda fremfor storbyen. Levin sier han er forelsket i Stivas svigerinne, prinsesse Kitty, og Stiva oppfordrer ham til å fri til henne.

Men Kitty avslår dette ekteskapsforholdet fra Levin fordi hun håper å gifte seg med grev Alexei Vronsky, en velstående offiser. Levin møter sin eldre bror Nikolai, som bor sammen med Masha - en prostituert. Nikolai foreslår at Levin burde gifte seg med en bonde. På toget møter Anna Vronskys mor, grevinne Vronskaya, isolert fra sine tidligere omgangskrets på grunn av sine egne utroskap. Anna møter Vronsky, og de blir umiddelbart romantisk tiltrukket av hverandre. Anna overbeviser til slutt Dolly om å ta Stiva tilbake. Ved en sosial sammenkomst danser Kitty en gang sammen med Vronsky, men utover kvelden foretrekker han Anna - noe som snart opprører Kitty.

Tilbake i St. Petersburg begynner forholdet mellom Vronsky og Anna snart å føre til sladder. Til tross for at han har en forfremmelse som venter på ham i Tasjkent, nekter han å ta imot denne stillingen fordi han heller ønsker å tilbringe tid sammen med Anna. Stiva informerer Levin om at Kitty og Vronsky ikke kommer til å gifte seg. Levin vurderer deretter å gifte seg med en passende bondedatter. Anna og Seryozha reiser til Karenin-godset utenfor St. Petersburg. Anna besøker Vronsky og avslører at hun er gravid.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Anna Karenina». Filmweb. Besøkt 16. februar 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]