Anna Christie (1930)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Christie
Anna Christie 1930 film.jpg
Filmplakat.
Generell informasjon
SjangerRomantisk drama
Utgivelsesår
  • 21. februar 1930 (1930-02-21) (USA)
Prod.landUSA
Lengde89 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørClarence Brown
Produsent
ManusforfatterFrances Marion
Basert påAnna Christie 
av Eugene O'Neill
SjeffotografWilliam H. Daniels
KlippHugh Wynn
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Anna Christie er en amerikansk romantisk dramafilm fra 1930, regissert av Clarence Brown og produsert av Metro-Goldwyn-Mayer. I hovedrollene spiller Greta Garbo, Charles Bickford, George F. Marion og Marie Dressler. Filmen handler om en tidligere prostituert som forelsker seg, men får problemer når fortiden hennes blir kjent.

Manus er skrevet av Frances Marion, basert på Broadway-teaterstykket Anna Christie (1921), skrevet av Eugene O'Neill. Dette hadde tidligere vært filmatisert som en stumfilm i 1923.

Filmen markerte Garbos talefilmdebut, og hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolletolkningen sin. Garbo spilte også hovedrollen i en tyskspråklig versjon av filmen, som ble utgitt i 1931.

Handling[rediger | rediger kilde]

Chris Christofferson, en alkoholisert, gammel skipper på en pram i New York, mottar et brev fra sin tjue år gamle datter Anna "Christie" Christofferson (spilt av Greta Garbo) som forteller at hun ønsker å reise fra Minnesota for å flytte inn hos faren sin. Chris hadde forlatt datteren sin femten år tidligere, og hun ble oppdratt av slektninger som bodde på en gård på landsbygda i Minnesota. Chris har aldri sett datteren sin, siden den gang.

Anna Christie ankommer, en følelsesmessig såret kvinne med en skjult fortid, etter å ha vært prostituert i to år - etter å ha flyktet fra gården hvor hun ble veldig overarbeidet og deretter voldtatt. Hun flytter til lekteren for å bo hos faren, som en natt redder Matt fra havet. Anna og Matt blir forelsket, og hun har de beste dagene sine i livet. Men når Matt foreslår ekteskap, er hun motvillig og hjemsøkt av fortiden. Matt insisterer, og ønsker at Anna endelig skal fortelle ham sannheten om seg selv.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

År Pristittel Kategori Nominert Resultat Ref.
1930 Oscar Beste regi Clarence Brown Nominert [1]
Beste kvinnelige hovedrolle Greta Garbo Nominert
Beste kinematografi William H. Daniels Nominert

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

En tyskspråklig versjon av filmen ble utgitt i 1931. I hovedrollene spilte Greta Garbo, Theo Shall, Hans Junkermann og Salka Viertel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]