Anlong Veng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anlong Veng
អន្លុងវែង (Khmer)
LandKambodsja Kambodsja
ProvinsOddar Meancheay

Anlong Veng (khmer: ស្រុកអន្លុងវែង) er et distrikt i provinsen Oddar Meancheay i Kambodsja. Den største byen i distriktet er også kalt Anlong Veng.

Geografiske data[rediger | rediger kilde]

Anlong Veng ligger i Dângrêkfjellene, lengst nord i Kambodsja. Det ligger 125 km nord for Siem Reap og i nærheten av den internasjonale grensen mot Thailand. Det er en demning like nord for byen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Anlong Veng er best kjent for to historiske årsaker. Det var den siste skanse for Røde Khmer før det kom under statlig kontroll i 1998 og det er det endelige hvilested for Pol Pot.

Pol Pots grav i Anlong Veng

Dângrêkfjellene ble brukt som base av Røde Khmer da de kjempet mot Khmerrepublikken ledet av general Lon Nol.

Etter slutten av Vietnams okkupasjon av Kambodsja og tilbaketrekkingen av de vietnamesiske styrkene gjenoppbygde Røde Khmer sine tidligere baser i Dângrêkfjellene, langs grensen til Kambodsja. Anlong Veng ble for en stund Røde Khmers viktigste "hovedstad" . På 1990-tallet kontrollerte Røde Khmer fortsatt Anlong Veng, der en av de første "Dødsmarkene" etter fallet av Demokratisk Kampuchea befant seg.

Det er en fortsatt områder i en skog der landminene ennå ikke er ryddet, dette ligger ca 6 km fra Anlong Veng der 3000 mennesker angivelig ble drept av Røde Khmer for å ha vært "korrupte" så sent som mellom 1993 og 1997. Disse henrettelsene ble gjennomført under Ta Moks ledelse i området.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]