Ankerbarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ankerbarn er i migrasjonspolitikk benevnelse på barn som søker oppholdstillatelse i et land uten å komme sammen med foreldre eller andre verger. Når de så får oppholdstillatelse, blir de en forankring som foreldre kan bruke til å søke familiegjenforening.

Begrepet har blitt brukt siden tidlig på 1980-tallet og er kjent i forbindelse med båtflyktninger fra Vietnam. Siden har begrepet blitt brukt generelt. I 2004 hadde Dokument2 et program om ankerbarn i Norge hvor det ble sagt at 177 barn bor alene på et asylmottak i Norge.

Ankerbarn-begrepet blir også brukt om barn som en utenlandsk person uten oppholdstillatelse får sammen med en som har oppholdstillatelse i landet. I mange land, blant annet i USA og Storbritannia, er det slik at den som er født i landet, får statsborgerskap i landet automatisk. Juridisk kalles det jus soli. I de fleste europeiske land, inkludert Norge, er jus sanguinis det som gir statsborgerskap. Slikt blodsbånd vil da være noe som øker muligheten for at familiemedlemmer kan komme til landet hvor ankerbarnet bor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]