Animorphs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Animorphs er en serie science fiction-bøker for barn og ungdom, skrevet av den amerikanske forfatteren K.A. Applegate. Serien ble avsluttet med bok nr. 54, som kom på norsk i desember 2003.

Det er også blitt gitt ut noen spin-off bøker fra samme forfatter (Megamorphs), som går dypere inn i forhistorien til noen av karakterene.

Chris Grines tegneserieversjon av serien ble påbegynt i 2020 av Scholastic, og kom i norsk versjon tidlig 2021 utgitt av Fontini.

Morferne[rediger | rediger kilde]

De fem ungdommene Jake, Cassie, Marco, Rachel og Tobias bli oppsøkt av romskipet til den andalittiske krigerprinsen Elfangor-Sirinial-Shamtul. Han gir ungdommene evnen til å morfe og bli hamløpere, det vil si at man kan bli til et hvilket som helst dyr ved hjelp av DNA. Han forteller også om grunnen: Jerkene, en art av parasitter har tenkt å invadere jorda. De kryper inn i menneskenes øreganger og tar fullstendig kontroll over dem. Mange mennesker er allerede kontrollører. Det blir flere og flere for hver dag. Nå må Jake, Cassie, Marco, Rachel og Tobias kjempe alene mot milliarder av jerker med vertskropper fra alle mulige planeter, bare bevæpnet med morfeevnen. Heldigvis møter de en annen andalitt som hjelper dem videre. Men er det nok? Og de kan ikke fortelle det til noen. For hvem som helst, moren din, broren din, kjæresten din, kan være kontrollører. Absolutt hvem som helst.

Andalittene[rediger | rediger kilde]

Andalitter er en firbeint rase fra verdensrommet. De har menneskelig overkropp og underkroppen til en hjort (se Kentaur) og to spinkle armer med syv fingre. Hodet har menneskelig form, men har ingen munn og til nese har de tre vertikale sprekker. Øynene til andalittene er mandelformet. Oppå hodet har de i tillegg øyne på to stilker som de kan vri i alle retninger. Halen til andalittene kan minne om en skorpionhale. Halen er rask og dødelig og kan drepe med ett hogg. Kroppen er dekket av blå pels, men når de blir eldre, kan pelsen bli svak brun i det blå.

Andalittene har utviklet intelligens og individuell personlighet. F.eks. kan de bygge ting, utforske nye steder, tenke logisk og ha egne meninger. Andalittene er svært arrogante. De kan bli lett sinte, og noen ser ned på alle andre arter som ikke er som dem, f.eks. menneskene. Siden de ikke har munn, snakker andalittene ved hjelp av tanketale (telepati).

Andalitter er intelligente i forhold til menneskene. De har konstruert romfartøyer som kan reise til andre planeter og bygget svært avanserte våpen. Samtidig er de opptatt av å utforske fremmede planeter og livsbetingelser.

Serien[rediger | rediger kilde]

Bøkene i serien
 1. Invasjonen
 2. Gjesten
 3. Nærkontakt
 4. Budskapet
 5. Oppdagelsen
 6. Erobringen
 7. Avgjørelsen
 8. Den fremmede
 9. Hemmeligheten
 10. Androiden
 11. Tidsreisen
 12. Reaksjonen
 13. Forandringen
 14. Den ukjente
 15. Oppgjøret
 16. Advarselen
 17. Våpenet
 18. Gjensynet
 19. Avskjeden
 20. Nykommeren
 21. Trusselen
 22. Løsningen
 23. Avsløringen
 24. Mistanken
 25. Isfront
 26. Angrepet
 27. Dypdykk
 28. Eksperimentet
 29. Sykdommen
 30. Gjenforeningen
 31. Sammensvergelsen
 32. Atskillelsen
 33. Illusjonen
 34. Profetien
 35. Forslaget
 36. Mutasjonen
 37. Svakheten
 38. Ankomsten
 39. Jakten
 40. Den andre
 41. Visjonen
 42. Reisen
 43. Prøven
 44. Det uventede
 45. Åpenbaringen
 46. Narrespillet
 47. Motstanden
 48. Gjenkomsten
 49. Avledningen
 50. Ytterpunktet
 51. Dilemmaet
 52. Offeret
 53. Svaret
 54. Begynnelsen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]