Angus MacGyver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Angus MacGyver (født 23. mars 1951[1] i Mission City, Minnesota, USA) er en figur og hovedperson i TV-serien MacGyver (1985–1992). Rollen som MacGyver ble spilt av Richard Dean Anderson.

MacGyver jobbet som agent for Phoenix Foundation. Hans sjef Pete Thornton, spilt av Dana Elcar, ga ofte MacGyver oppdrag som førte ham inn i vanskelige situasjoner. MacGyvers hovedfiende var den seiglivede Murdoc, spilt av Michael Des Barres, som jobbet for leiemorder-organisasjonen HIT (Homicide International Trust).

Familie[rediger | rediger kilde]

MacGyver er enebarn og sønn av James MacGyver og Ellen «Jackson» MacGyver. Faren dør mens MacGyver ennå er barn. Mens MacGyver er på et oppdrag i Afghanistan får moren slag og dør.[2] MacGyver er lei seg både for at han ikke var tilstede da hun døde og for at han ikke var tilstede i begravelsen og han klandrer seg fremdeles for dette. I en episode hvor MacGyver nesten dør, møter han foreldrene igjen på en båt. Her får han endelig sagt «beklager» og får endelig sagt ordentlig farvel.

Bestefaren Harry Jackson er den eneste gjenlevende slektningen som MacGyver har, selv om han dør under en av episodene.

Mot slutten av serien får MacGyver vite at han har en sønn, Sean Angus Malloy, også kalt Sam. Hans mor, som MacGyver var sammen med, Katherine «Kate» Malloy ble henrettet av rødgarister i Beijing. Budskapet om sønnen kommer som et «sjokk» på MacGyver som alltid har trodd at bestefaren var hans siste gjenlevende slektning.[3]

Venner[rediger | rediger kilde]

Hans to gode venner foruten Pete Thornton er Jack Dalton og Penny Parker.

Som et resultat av en uskyldig lek i barndommen med pistol med tre andre gutter, blir MacGyvers gode venn Jesse skutt med pistol. MacGyver prøver forgjeves å skaffe hjelp, men Jesse dør underveis.[4]

Annet[rediger | rediger kilde]

MacGyver var også effektiv ved å finne på og opp ting, han kunne for eksempel fått en potet og en ledning og lagd strøm over et stort område, lage bomber ut av vanlige og ikke fullt så vanlige husholdnings-redskaper og -kjemikalier.

Til å forklare menneskene rundt seg at vold ikke løser noen ting, bruker MacGyver en fysisk lov som eksempel:

Enhver aksjon har en reaksjon

MacGyver

Som en lettere forklaring, om du bruker vold mot noen vil de bare bruke vold tilbake på deg.[5]

I enkelte episoder har MacGyver gått undercover for Phoenix Fundation; svært ofte som datanerden Dexter Filmore. MacGyver benytter denne karakteren i to-tre episoder.

Feil og unøyaktigheter[rediger | rediger kilde]

  • I episoden «Eye of Osiris» fra 1991 sier MacGyver til bestefaren at han ikke har sett sin far siden han var 10 år gammel. I episoden «Runners» fra 1989 sier han derimot at han var syv år gammel da faren døde. Faren og bestemoren døde da de en kveld kjørte av veien og havnet i ei elv, begge druknet. I noen episoder vises det tilbakeblikk til da en politimann kommer og forteller Harry og MacGyver hva som har skjedd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 23. januar 1951 ifølge passet hans i episoden «Every Time She Smiles», men ved å regne seg tilbake fra datoer gitt i episodene «Thin Ice», «Passages», «Friends», «Runners» og «Phoenix Under Siege» har fans av serien funnet den korrekte fødselsdatoen til å være 23. mars 1951. Siden MacGyver var «under cover» i episoden «Every Time She Smiles» er det mulig at datoen i passet hans var feil med vilje.
  2. ^ TV ACRES – MacGyver (på engelsk)
  3. ^ MacGyver – The Stringer (1992)
  4. ^ Fra episoden «Blood Brothers» (1988)
  5. ^ Fra episoden «The Challange» (1989)