Angelo Zottoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Angelo Zottoli
Født21. juni 1826
Napoli
Død9. november 1902 (76 år)
Xujiahui
Beskjeftigelse Skribent, katolsk prest, oversetter, misjonær
Nasjonalitet Kongedømmet Italia
Livssyn Den romersk-katolske kirke

Angelo Zottoli (født 21. juni 1826 i Acerno i Italia, død 9. november 1902 i Shanghai i Kina) var en italiensk katolsk prest tilhørende jesuittordenen. Han var misjonær i Kina og sinolog.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Pater Zottoli ble medlem av jesuittordenen i 1843 og kom til Kina i 1848. Han ble en av de første europeiske jesuitter som fullførte universitets- og seminariestudier sammen med kinesiske studenter i Xujiahui, den katolske bydelen i Shanghai der jesuittene bygde opp en katedral en rekke institusjoner. Fra 1853 var p. Zottoli lærer og rektor ved St. Ignatius-kollegiet, som var opprettet som internatskole i 1849 for å utdanne kinesiske ledere for menighetene.

Han medvirket til å styrke jesuittenes store bibliotek i Shanghai, Bibliotheca Zikawei, som en stor ressurs innen sinologien, sammen med sin medbror pater Henri Havret.

Han skrev det fembinds verket Cursus litteræ sinicæ (1879–1882), primært beregnet på tilkommende misjonærer fra Vesten, og etterlot seg etter 30 års arbeid en nesten fullstendig bearbeidelse av Kangxiordboken. Han skrev også en rekke teologiske verker på kinesisk.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Cursus litteraturae sinicae neo-missionariis accommodatus, Shanghai, 1879-1882

Se også[rediger | rediger kilde]

Liste over kinamisjonærer tilhørende jesuittordenen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]