Angelo Cocchi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Angelo Cocchi
Født1597Rediger på Wikidata
Død1633Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMisjonær, prest Rediger på Wikidata

Angelo Cocchi (født 1597 i Firenze i Italia, død 1633 i Fu'an i provinsen Fujian i Kina) var en italiensk katolsk prest tilhørende dominikanerordenen. Han ble den første dominikaner etter middelalderen som virket som misjonær i Kina.

Pater Cocchi kom som superior for dominikanerne i Taiwan (Formosa) i 1629. I 1631 satte han avsted sammen med en annen dominikaner og med noen apanske og filippinske soldater som utsending for Formosas spanske guvernør for å søke handelsprivilegier med Kina. Etter å ha slitt med stormer og pirater ble de 1. januar 1632 vasket opp på provinsen Fujians kyster. De ble en stund internert i Fuzhou. Etter en tid bestemte den kinesiske guvernør seg for å sende pater Cocchi tilbake til Formosa, ettersom kineserne var uinteresserte i å innrømme Spania noen handelsrettigheter. Men Cocchi, som hele tiden hadde hatt kinamisjon for øye, lot i stedet en japansk katolikk ta hans plass og returnere til Formosa. Selv tok han til å kle seg som en kineser, og fikk kontakt med jesuittpateren Giulio Aleni som hjalp ham med å slå seg ned i landsbyen Fuan der det bodde mange kristne.

Han meldte til sine overordnede i dominikanerordenen i Manila at fremtidige misjonærer måtte kle seg som kinesere og tilpasse seg deres sedvaner, lære seg språket og følge jesuittenes eksempel hva gjaldt misjonsmetodene.

Han forble i Fuan inntil sin død i 1633.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andrew C. Ross: A Vision Betrayed: The Jesuits in Japan and China, 1542-1742, Edinburgh University Press, 1994, s. 178