Andy Capp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Andy Capp er en engelsk, humoristisk tegneserie om den late, fotballinteresserte og øldrikkende arbeiderklassemannen Andy Capp. Serien ble skapt og tegnet av Reg Smythe. og stod første gang på trykk i den britiske avisa The Daily Mirror i 1957. Tegneserien ble en stor suksess og var lenge den mest populære daglige avisstripen i Storbritannia. Den ble også syndikert til aviser i mange andre land. Serien går fortsatt i flere aviser, også norske.

Seriens tittel er et ordspill på det engelske ordet «handicap».

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var tegneserien en «enruter» men ble senere utvidet til en «4-ruter». Seriens hovedperson Andy Capp er en helt vanlig britisk arbeider. Det han liker best er å drikke seg full, spille fotball, spille på hester, fiske (og aldri fange noe større enn en gullfisk), ligge på sofaen og å krangle med kona Flo.

Fram til midten på 1980-tallet hadde Andy Capp alltid en sigarettsneip hengende i munnviken. Men da dette ble politisk ukorrekt, ble han ikke lengre avbildet med sigarettsneipen. Det ble også slutt på å avbilde kranglene han hadde med sin kone, da dette også ble oppfattet som politisk ukorrekt. Andys kjennemerke er en caps i form av en britisk sikspens som er godt trukket ned over ansiktet. Hvordan han i det hele tatt kan se, er et mysterium.

På slutten av 1980-tallet spilte James Bolam Andy Capp i en tv-serie basert på tegneserien. Men det ble ingen hit, slik at ble med den ene sesongen.

Reg Smythe døde den 13. juni 1998, men serien er blitt ført videre av flere anonyme tegnere.

Andy Capp i Norge[rediger | rediger kilde]

Andy Capp debuterte i Norge som daglig stripe i Dagbladet tidlig på 1960-tallet, hvor den gikk under flere tiår. I perioden 1962-69 utga Stabenfeldt forlag seks pocketbøker med serien (i liggende format); 1970-73 kom sju nye pocketbøker (stående format), de fire første fra Romanforlaget og resten fra Nordisk forlag. Romanforlaget utga også Andy Capp som eget tegneserieblad 1970-71 (4 respektive 2 numre). Serien er også utgitt som julehefte tre ganger; 1985 (Hjemmet), 1999 (Bladkompaniet) og 2004 (Egmont). Andy Capp trykkes fortsatt i enkelte mindre norske aviser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]