Andrássy-Universität

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andrássy-Universität
Grunnlagt2002
RektorDietmar Meyer
BeliggenhetBudapest
MedlemskapCoalition for Advancing Research Assessment[1]
Nettstedhttp://www.andrassyuni.eu/
Kart
Andrássy-Universität
47°29′30″N 19°03′51″Ø

Gyula Andrássy

Andrássy-Universität (kort: AUB) (fullstendig navn: Andrássy Gyula tyskspråklig universitet Budapest / Andrássy Gyula German Speaking University Budapest / Andrássy Gyula Deutschsprachige Universität Budapest) er et privat universitet i Budapest, hovedstaden i Ungarn. Det ble grunnlagt i 2001 og er det eneste helt tyskspråklige universitetet utenfor de tysktalende landene.[trenger referanse] Som europeisk universitet i Ungarn blir det støttet av fem partnerstater (Østerrike, Baden-Württemberg, Bayern, Tyskland, Ungarn), i tillegg også Sveits og den autonome regionen Trentino-Syd-Tirol.

Historie[rediger | rediger kilde]

Idéen om grunnleggelsen av AUB går tilbake til “Den Ulm Deklarasjon” fra 22. februar 2001. Statsministerne i Ungarn, Østerrike, Baden-Württemberg og Bayern kom til en avtale i løpet av et toppmøte i Ulm om å stifte et tyskspråklig universitet i Budapest. På denne måten ble hjørnesteinen lagt for et multinasjonalt fellesskapsprosjekt. Tanken var åpne for den planlagte utvidelsen av Den europeiske union. Det ble et bidrag til integrasjonsprosessen av Sentral-Europa-området til Den europeiske union, som har blitt fortsatt fram til i dag.

I juni 2001 fikk AUB statlig anerkjennelse av det ungarske parlamentet. Ett år senere begynte universitetets undervisning.

Med navnet “Andrássy Gyula Tyskspråklig Universitet Budapest“ plasserte grunnleggerne institusjonen og dens framtidsrolle i den historisk-tradisjonelle slektslinjen av Sentral-Europa. Universitetets navnebror, Greve Gyula Andrássy (1823-1890), var en aktiv deltaker av revolusjonen i 1848/49, fra 1867 til 1871 ungarsk statsminister, og til slutt – inntil hans oppsigelse i 1879 – utenriksminister av det kongelige monarkiet Østerrike-Ungarn. Han var aktiv talsmann for kompromisset mellom Østerrike-Ungarn, som var knyttet til grunnleggelsen av Dobbeltmonarkiet. Han var engasjert i forfremmelsen av forståelsen mellom nasjoner, og gjennom hans usedvanlige bestrebelsene for et tett samarbeide av de sentraleuropeiske statene, blir han husket som en av de mest fremtredende diplomatene av 1800-tallet.[2]

AUB var det første universitetet utenfor Tyskland som ble akkreditert i samsvar med tyske regler og vilkår. Med sitt kvalitetssikringssystem sertifisert av den “evalag” evalueringsbyrå fra Baden-Württemberg, garanterer universitetet de best mulige studie- og undervisningsforutsetningene.[3] Universitetet var det femte i Ungarn som ble opptatt i fortreffelighetsprogrammet av de ungarske universitetene, og ble således tildelt tittelen “Universitet av Nasjonal Fortreffelighet”.[4]

Studietilbud[rediger | rediger kilde]

Mastergradsprogrammer (tyskspråklig):[5]

  • Internasjonale studier – Europastudium
  • Internasjonal økonomi og næringsliv
  • Administrasjon og organisasjonsvitenskap
  • LL.M. komparativ statsvitenskap og rettsvitenskap
  • Europeisk og internasjonal administration. Sentraleuropeisk historie
  • Sentraleuropeiske studier – Diplomati ("kulturdiplomati")
  • Donau-område-studier

Forskerutdanning (PH. D.):[6]

AUBs tyskspråklige, tverrfaglige forskerutdanningsprogram (PH. D.) tilbyr doktorgradskurs innenfor fire gjenstander under retningslinjen “Sentral-Europas framtid i Den europeiske union”:

  • Historie
  • Politikkvitenskap
  • Rettsvitenskap
  • Økonomi

Bygning[rediger | rediger kilde]

Setet til AUB ligger i det historiske Festetics-paléet, som ble bygget av den ungarske arkitekten, Miklós Ybl, for den ungarske statsmannen, György Festetics. Bygningen ligger i senteret av byen, i nærheten av det ungarske nasjonalmuseet i Budapest.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ web.archive.org, besøkt 9. november 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «History / AUB». Andrássy Universität Budapest (engelsk). Besøkt 29. august 2018. 
  3. ^ «Accredited Quality Assurance System in Studies and Instruction / AUB». Andrássy Universität Budapest (engelsk). Besøkt 29. august 2018. 
  4. ^ «University of National Excellence / AUB». Andrássy Universität Budapest (engelsk). Besøkt 29. august 2018. 
  5. ^ «Degree Programmes / AUB». Andrássy Universität Budapest (engelsk). Besøkt 29. august 2018. 
  6. ^ «Ph.D. Programme / AUB». Andrássy Universität Budapest (engelsk). Besøkt 29. august 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]