Andrej Sinjavskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andrej Sinjavskij
Andrei Sinyavsky (1975).jpg
Født8. oktober 1925[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Moskva[5]Rediger på Wikidata
Død25. februar 1997[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (71 år)
ParisRediger på Wikidata
Gravlagt ParisRediger på Wikidata
Ektefelle Maria RozanovaRediger på Wikidata
Barn Iegor GranRediger på Wikidata
Utdannet ved Philological Faculty of Moscow State UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, litteraturkritiker, science fiction-forfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet Russland, Sovjetunionen, FrankrikeRediger på Wikidata
Medlem av Bayerische Akademie der Schönen KünsteRediger på Wikidata
Signatur
Andrej Sinjavskijs signatur

Andrej Donatovitsj Sinjavskij (russisk: Андре́й Дона́тович Синя́вский, født 8. oktober 1925 i Moskva, død 25. februar 1997 i Paris) var en sovjetisk dissident, forfatter, grunnlegger og utgiver av et tidsskrift, professor ved Sorbonne og politisk fange. Han skrev ofte under pseudonymet Abram Tertz.

I sovjettiden ble han flere ganger arrestert som «fiende av folket». I den beryktede Sinjavskij-Daniel-rettssaken i 1966, ble han dømt til syv års straffearbeid på grunn av «antisovjetisk aktivitet».

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Umittelbart etter skoleavslutning ble han i 1943 innkalt til hæren og tjenestegjorde under annen verdenskrig som radiotekniker i flyvåpenet. Etter demobiliseringen i 1946 studerte til 1949 ved det filologiske fakultet i Lomonossov-universitetet i Moskva og beskjefriget seg der blant annet med Vladimir Majakovskijs forfatterskap.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han underviste med Maksim Gorkijs litteraturinstitutt og ble oppsagt derfra i 1957 etter at det på grunn av utenlandspubliseringen av romanen Doktor Zjivago av Boris Pasternak ble igangsatt såkalte utrensninher innen kulturområdet. Sinjavski fant så en stilling ved Moskvas teaterskole, og ble en av de ledende litteraturkritikere fot tidsskriftet Novij Mir (Ny Verden), utgitt av Aleksander Trifonovitsj Tvardovskij. Dette var tidlig på 1960-tallet et av landets mest liberale tidsskrifter.

I 1959 offentliggjorde han under psevdonymet Terz artikkelen Hva er den sosialistiske realisme?[6] der han analyserte den offiaielle sovjetiske litteratur og diagnostiserte den konfliktdattige og etter Partiets prinsipper innrettede praksis kalt sosialistisk realisme, og mente at det var nettopp den som var hovedgrunnen til sovjetlitteraturens ringe kvalitet. Han oppfodret dessforuten til en tilbakevenden til det fantastiske i pakt med arven fra Gogol.

I sine egne verker fulgte han opp dette og arbeidet med fantastiske og oversanselige elementer.

Utgivelsene av bøkene til han og kollegaen Julij Daniel og den påfølgende rettssaken blir regnet som startskuddet til den moderne sovjetiske dissidentbevegelsen.[7]

Han ble løslatt i 1971 og fikk i 1973 lov til å emigrere til Frankrike. Der døde han i 1997.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Andrey Donatovich Sinyavsky, biography/Andrey-Donatovich-Sinyavsky
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 13. aug. 2015, 118614665
  3. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119249194
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Andrei Donatowitsch Sinjawski, sinjawski-andrei-donatowitsch
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 15. des. 2014
  6. ^ vgl. Abram Terz: Was ist der sozialistische Realismus? - taja-gut.ch (S.99 ff.)
  7. ^ Coleman, Fred (1997). The Decline and Fall of Soviet Empire : Forty Years That Shook The World, From Stalin to Yeltsin. St. Martin's Griffin. s. 97. ISBN 0-312-16816-0. 
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)