Andreas Kim Taegon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Andreas Kim Taegon
Martyr
Født21. august 1821
Taegon, Korea
Død16. september 1846
Seoul, Korea
Beskjeftigelse
  • Katolsk prest (1845–) Rediger på Wikidata
FarIgnace Kim Che-jun
NasjonalitetJoseon
Saligkåret1925
Helligkåret1984
Anerkjent avDen katolske kirke
Festdag15. mai
VernehelgenDet koreanske presterskapet

Andreas Kim Taegon (hangul: 김대건 안드레아 ; født den 21. august 1821 i Solmou i Dangjin i Korea, død den 16. september 1846 i Saenamteo i Hanseong i Korea), var en koreansk romersk-katolsk prest og martyr. Han var den første innfødte koreanske prest. Andreas Kim Taegons helgendag feires 20. september.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født inn i en fornem adelsfamilie, der foreldrene var konvertitter. Under Joseon-dynastiet ble kristendommen hardt undertrykt og mange kriste ble forfulgt og henrettet. Far til Andreas, Ignatius Kim Chejun, led i 1839 martyrdød for å ha utøvd sin kristne tro, noe som på den tiden var forbudt i det konfucianske Korea.

Kim studerte ved presteseminaret i Macao, deretter i Lolomboy i Bocaue i BulacanDe filippinske øyer.

Den 2. januar 1845 kom Andreas tilbake til Korea alene gjennom Uiju, og den 15. januar kom han til Seoul. Av sikkerhetshensyn møtte han bare noen få ledende kateketer.

Han var syk i rundt en måned, og da han kom seg, bestemte han seg for å smugle inn de franske misjonærene sjøveien. Han organiserte i april 1845 en farlig ekspedisjon fra Chemulpo (nå en del av Incheon) i Korea over Gulehavet i en fiskebåt for å oppsøke de franske misjonærene i Shanghai. Hans kraftfulle opptreden forhindret en utlevering til de koreanske myndighetene.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i Shanghai den 17. august 1845 av den franske misjonsbiskop Jean Joseph Jean-Baptiste Ferréol, M.E.P., som i 1843 var blitt utnevnt til apostolisk vikar til Korea.

Andreas Kim reiste den 31. august hjem til Korea med biskop Ferréol og pater Antoine Daveluy (1818-66) om bord i den lille båten Raphael. De ankom til Korea den 12. oktober 1845. De kom først til øya Jeju etter å ha blitt drevet dit av kraftige stormer. Deretter kom de til Ganggyoung i provinsen Chungcheong. Fader Andreas tilbrakte en tid med å hjelpe biskop Ferréol og dro til sin hjemby, hvor han beveget seg rundt i området, for det meste om natten, mens han underviste og instruerte de katolske kommunitetene. I begynnelsen av 1846 beordret biskopen ham til Hanseong.

Etter ordre fra biskopen tok Andreas sommeren etter kontakt med kinesiske fiskere på øya Sunwi-do i provinsen Hwanghae for å etablere en brevforbindelse med utlandet. Han begynte også å gjøre klart til å føre en ny gruppe franske misjonærer med pater Maistre og pater Thomas Chae Yang-eop, hans seminaristkollega som nå var ordinert, inn i landet. Andreas Kims utmattende reiser mellom Kina og Korea, til fots eller på små fiskebåter, tillot ham å utforske terrenget og øke nøyaktigheten på de kartene han hadde brukt for å planlegge bedre ruter å bringe de franske misjonærene inn i Korea.

Årvåkenheten var svært høy langs grensene, så han planla å få dem inn sjøveien for å unnslippe den strenge grensekontrollen i nord. Han prøvde å dra via øya Baengnyeong (Baekryeong) som i dag tilhører Sør-Korea, men ligger utenfor kysten av Nord-Korea. Men han ble arrestert av en grensepatrulje på øya Sunwi-do den 5. juni 1846. Han ble tatt med til politistasjonen og avslørte det faktum at han hadde studert utenlands. Sjefen for politiet informerte kongen om denne saken. Sentralregjeringen tok saken alvorlig og fikk ham brakt til sentralfengselet i hovedstaden Hanseong (Seoul). Mens han satt i fengsel, passerte den franske flåten i det fjerne Østen Hanseong og leverte et brev til regjeringen med forespørsel om grunnen til henrettelsen av de tre franske misjonærene Laurent Imbert, Pierre Maubant og Jacques Chastan i 1839.

Martyrdød[rediger | rediger kilde]

Han ble utsatt for omfattende tortur. Andreas Kim nektet å avsverge sin kristne tro og ble halshugd 16. september 1846 i Saenamt'o ved Hanelva i Hanseong.

Andreas ble sammen med 79 andre som døde i kristenforfølgelser mellom 1839 og 1846 saligkåret i juli 1925 av pave Pius XI. 24 andre som døde mellom 1861 og 1867 ble saligkåret i 1968. Alle de 103 koreanske martyrene ble helligkåret av pave Johannes Paul II 6. mai 1984.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]