Andrea Leadsom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andrea Leadsom
Official portrait of Andrea Leadsom crop 2 (color corrected).jpg
FødtAndrea Jacqueline Salmon
13. mai 1963 (56 år)
Aylesbury
Ektefelle Ben Leadsom (1993–)
Utdannet ved University of Warwick, Tonbridge Grammar School
Beskjeftigelse Politiker, bankier
Parti Det konservative parti
Nasjonalitet Storbritannia

Andrea Jacqueline Leadsom (født Salmon; født 13. mai 1963 i Aylesbury i Buckinghamshire i England) er en britisk konservativ politiker som fra 2016 er miljø-, mat- og landsbygdminister i Theresa Mays regjering. I 2016 stilte hun som kandidat til vervet som leder for Det britiske konservative partiet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Angela Leadsom vokste opp i Tonbridge i Kent. Hun studerte ved University of Warwick der hun avsluttet med en grad i politologi. Deretter arbeidet hun i bankvesenet og finansvesenet.

Medlem av Underhuset[rediger | rediger kilde]

Andrea Leadsom har siden 2010 vært medlem av Underhuset for valgkretsen South Northamptonshire i East Midlands i England.

Ministerposter[rediger | rediger kilde]

Andrea Leadsom har vært viseminister of energi og klimaendringer siden 11. mai 2015. Hun var økonomiminister (Economic Secretary to the Treasury) i Finansministeriet fra 9. april 2014 til 11. mai 2015.

Valg av David Camerons etterfølger[rediger | rediger kilde]

Vervet som Det konservative partis leder ble ledig da David Cameron den 24. juni 2016 kunngjorde at han ville gå av som partileder og statsminister senere på året. Fristen for å melde seg som kandidat ble fastsatt til 30. juni. Ved fristens utløp var det stilt fem kandidater: Stephen Crabb, Liam Fox, Michael Gove, Andrea Leadsom og Theresa May. Etter de første avstemningsrunder i juli gjenstod det bare to kandidater, Andrea Leadsom og Theresa May.