Andersnatten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andersnatten
«Andersnatten»
Høyde 733 moh.[1]
LandNorge
FylkeBuskerud
Kommune(r)Sigdal
Posisjonskart
Andersnatten ligger i Buskerud
Andersnatten
Andersnatten
Andersnatten (Buskerud)
Kart
Andersnatten
60°06′57″N 9°25′07″Ø

Andersnatten er en bratt kolle som rager 733 moh. og ligger i Sigdal kommune i Buskerud fylke. Kollen har en markant profil, som gir landskapet rundt en spesiell karakter. Den var et av motivene Theodor Kittelsen benyttet seg av gjentatte ganger, men den ble også malt av Christian Skredsvig.

Sørøstveggen av Andersnatten er populær blant fjellklatrere. Den første ruta ble gått i 1942 av Einar Hoff Hansen og Egmont Nørregaard. Om vinteren fryser deler av veggen til is og blir en fin rute for isklatring.

Den hvite stripa er fjellets mest kjente rute. Marius Morstad og Ralph Høibakk besteg først denne karakteristiske hvite linja i 1982, og etablerte med dette en av Østlandets definitive klatre-klassikere. Ruta er totalt seks taulengder og sikres stort sett med naturlige sikringer. Sva-partiet har borrebolter. Det mest kjente sagnet om stripas navn, forteller hvordan en mann ved navn Anders satte utfor sørøstveggen på ski. Det skal være skisporet hans vi kan se som en lys stripe ned veggen den dag idag. Det var Oslo-klatrere, som etter trening på Kolsås og lange turer til Turtagrø, startet klatringen på Andersnatten i begynnelsen av 1940-årene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Andersnatten på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]