Andersnatten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andersnatten
Th. Kittelsen, Andersnatten, postkort.jpg
«Andersnatten» av Theodor Kittelsen (1857–1914)
Høyde 733 moh.[1]
LandNorge
FylkeViken
Kommune(r)Sigdal
Posisjonskart
Andersnatten ligger i Viken
Andersnatten
Andersnatten
Andersnatten (Viken)

Andersnatten
60°07′02″N 9°25′04″Ø

Andersnatten er et fjell i Sigdal kommune i Viken. Det har en høyde på 733 meter over havet. Andersnatten har en svært markert profil, og gir landskapet en spesiell karakter. Den var et yndet motiv for Theodor Kittelsen, og er også blitt malt av Christian Skredsvig.

Sørøstveggen av Andersnatten er populær blant fjellklatrere. Den første ruta ble gått i 1942 av Einar Hoff Hansen og Egmont Nørregaard. Om vinteren fryser deler av veggen til is og blir en fin rute for isklatring.

Den hvite stripa er fjellets mest kjente rute. Marius Morstad og Ralph Høibakk besteg først denne karakteristiske hvite linja i 1982, og etablerte med dette en av Østlandets definitive klatre-klassikere. Ruta er totalt seks taulengder og sikres stort sett med naturlige sikringer. Sva-partiet har borrebolter. Det mest kjente sagnet om stripas navn, forteller hvordan en mann ved navn Anders satte utfor sørøstveggen på ski. Det skal være skisporet hans vi kan se som en lys stripe ned veggen den dag idag. Det var Oslo-klatrere, som etter trening på Kolsås og lange turer til Turtagrø, startet klatringen på Andersnatten i begynnelsen av 1940-årene.

UTM-koordinater for toppunktet: Sone 32, Øst 523225, Nord 6664545 (733 moh.). UTM-koordinater for trig.-punktet: Sone 32, Øst 523445, Nord 6664450 (719 moh.)

Sigdal kommunevåpen
Sigdal kommunevåpen har motiv som er en stilisering av fjellet Andersnatten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Andersnatten på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]