Anders Johan Lexell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anders Johan Lexell
Lexell.png
Født24. desember 1740
Åbo
Død11. desember 1784 (43 år)
St. Petersburg
Utdannet ved Kungliga Akademien i Åbo
Doktorgradsveileder Jakob Gadolin
Beskjeftigelse astronom, matematiker, fysiker, universitetslærer
Nasjonalitet Sverige, Det russiske keiserdømmet
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien
Det russiske vitenskapsakademi
Vitenskapsakademiet i St. Petersburg
Det franske vitenskapsakademiet
InstitusjonerVitenskapsakademiet i St. Petersburg
Fagfeltastronomi, trigonometri

Anders Johan Lexell (født 24. desember 1740 i Åbo, død 11. desember 1784 i Petersburg) var en finsk vitenskapsmann og astronom.

Anders Johan Lexell var sønn av gullsmedsmesteren og riksdagsmannen Jonas Lexel og hans første kone, Magdalena Catharina Björkegren, datter av assessoren Anders Björkegren og Margareta Catharina Wittfooth. Slekten Lexell har sitt nav fra Lexe gård utenfor Gävle og flyttet til Åbo med Anders Johan Lexells far.

Lexell ble dosent i matematikk ved universitetet i Åbo i 1763. Lexell henvendte seg til vitenskapsakademiet i Petersburg i 1769 med en forespørsel om å få delta i de vitenskapelige arbeidene med observasjonen av Venuspassasjen. Resultatet kunngjorde han i et notat i 1772, og ifølge hans beregninger skulle solens parallakse være 8,68".

Lexell fortsatte sitt astronomiske arbeid i Petersburg hvor han hovedsakelig konsentrerte seg om studier av kometbanene, og publiserte en avhandling om dette.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Small Sketch of Owl.pngDenne artikkelen er helt eller delvis basert på materiale fra Nordisk familjebok, Anders Johan Lexell, 1913.