Anders Beyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anders Beyer
Anders Beyer.tif
Anders Beyer i 2013.
Født24. desember 1958 (60 år)
Beskjeftigelse Journalist
Nasjonalitet Danmark

Anders Beyer (født 24. desember 1958 i Rønne) har vært direktør for Festspillene i Bergen siden august 2012.

Han begynte sin profesjonelle karriere som pianist. Allerede som tenåring opptrådte han som solist og akkompagnatør med plateinnspillinger og turnévirksomhet. Beyer var i perioden 1970–1985 pianist i en rekke rock-, jazz- og underholdningsband. Han studerte musikk og filosofi ved Københavns Universitet og ble cand.phil. i musikkvitenskap i 1985. Han ble deretter ansatt som lektor på Københavns Universitet. Ved siden av jobben som universitetslærer, var Beyer i perioden 1995-2004 musikkredaktør og -kritiker i Dagbladet Information.

Den klassiske musikkultur – fra tidlig renessanse til senromantikkens mestre – har vært omdreiningspunktet for Beyers profesjonelle virke, og hans interesse og innsikt i den europeiske musikkulturen har ført til en lang rekke artikler i internasjonale tidsskrift, samt bokutgivelser og oversettelser av bl.a. tysk musikklitteratur.

Beyer har skrevet bøker og artikler om nordisk musikk, og han var ansvarlig redaktør for Dansk Musik Tidsskrift (1989–2007) og Nordic Sounds (1993–2006). For Nordisk ministerråd har Beyer vært ansvarlig for å planlegge og avvikle en rekke kulturprosjekter i og utenfor Norden. Han står blant annet bak prosjekter med musikk som fredsskapende middel på Balkan i 1990-årene, og han har arbeidet med public diplomacy-prosjekter på bl.a. Ground Zero i New York.

Etter å ha holdt på med kunst- og kulturformidling i en årrekke som underviser, forfatter, oversetter og foredragsholder, vendte Beyer tilbake til det utøvende området og ble ensemblesjef for Athelas Sinfonietta Copenhagen i 2006. Under Beyers ledelse har dette blitt ett av de fremste ensembler for samtidsmusikk i Europa. I 2009 skapte Beyer en institusjonell knoppskyting: Athelas New Music Festival, som på tre år ble Danmarks største samtidsmusikkfestival.

I 2009 etablerte Beyer en operafestival i København. Copenhagen Opera Festival ble på få år en viktig kulturell ressurs i København.

Anders Beyer var kunstnerisk rådgiver for Festspillene i Bergen fra 2006 til 2008, og ble i 2012 ansatt som festspilldirektør.

Referanser[rediger | rediger kilde]