Hopp til innhold

Anatolios av Konstantinopel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anatolios av Konstantinopel
Født4. århundreRediger på Wikidata
Alexandria
Død3. juli 458Rediger på Wikidata
Konstantinopel
BeskjeftigelseKatolsk prest Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetØstromerriket

Den hellige Anatolios av Konstantinopel {født i Alexandria, død 3. juli 458 i Konstantinopel) var patriark av Konstantinopel fra 451 til 458.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Anatolios var født på andre halvdel av 300-tallet, på en tid da medlemmer av mange adelige familier i Østromerriket, utrustet med gresk filosofi og ny tro, valgte å engasjere seg i lederskapet i den kristne kirke.

Diakon[rediger | rediger kilde]

Da han var ferdig med sin utdannelse i filosofi ble han ordinert som diakon av Kyrillos av Alexandria. Kyrillos deltok på det tredje økumenisk konsil i Efesos i 431, der deltakerne fordømte Nestorius' lære, som ut fra et ortodoks syn var kjettersk.

Anatolios forble diakon i Alexandria også etter Kyrillos' død i t444, da Dioskoros av Alexandria overtok setet som erkebiskop av Konstantinopel. Dioskoros fulgte Eutyches' lære, som hevdet at Guds natur i Kristus har absorbert den menneskelige. Dette ble sett på som kjettersk av den ortodokse kirke, som mente at denne lære undergravde grunnlaget for Kirkens lære om frelse og bot for mennesket. I 449 holdt Dioskoros og hans tilhengere et som motpartene kalte et kjettersk «røverkonsil», som derimot var støttet av keiseren. Flavian av Konstantinopel, som var patriark i Konstantinopel, forfektet rettroenhet, men ble avsatt og fradømt den geislige verdighet.

Patriark[rediger | rediger kilde]

Anatolios ble så valgt som den nye patriarken. Han begynte ivrig å gjenopprette klarhet innen ortodoksien. På et kirkemøte allerede i 450 fordømte han kjetteriet hos Eutyches og Dioskoros. Pave Leo I nektet først å godta en biskop som var blitt utnevnt av en kjetter, men etter at Anatolios hadde demonstrert sin rette tro ble han akseptert.[1]

Keiser Theodosius hadde støttet eutychianismen. Da han døde 28. juli 450 fikk Østromerriket nye ledere som derimot så på denne lære som kjettersk. Året etter, i 451, ble det fjerde økumeniske konsil avholdt i Khalkedon med deltakelse av patriark Anatolios. Deltakerne ved det kalkedonske konsilet stadfestet dogmet om å tilbe Kristus som sann Gud og sant menneske.

Kirken kjempet mot kristologiske vranglærer i lang tid og Anatolios var i kontinuerlig kamp mot kjetterske lærer frem til sin død i 458.

Selve dødsfallet har vært mistenkt for å være et drap utført av kjettere.[2]

Minnefestdag for St. Anatolios[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]