Analog-til-digital omformer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
4-kanals stereo multiplekset analog-til-digital omformer WM8775SEDS laget av Wolfson Microelectronics plassert på et X-Fi Fatal1ty Pro lydkort.

Innen elektronikk, er en analog-til-digital omformer (ADC, A/D, eller A-til-D) er et system som konverterer et analogt signal, slik som lyd plukket opp av en mikrofon eller lys inn et digitalt kamera, til et digitalt signal.[1]

En ADC kan også gi en isolert måling, for eksempel en elektronisk enhet som konverterer en analog spenning eller strøm til en digital tall som representerer omfanget av spenning eller strøm.

Sampling av tidskontinuerlig signal til tidsdiskrete verdier
Skjemasymbol for A/D-omformer

A/D-omformer er vanligvis en integrert krets. Signalet kan være et sinussignal som varierer kontinuerlig innen intervallet 0...5 volt og tolkes til kvantiserte digitale verdier mellom 0...255 dersom en A/D-omvformer med 8-bits blir brukt. Med jevne intervall som blir bestemt av samplingsfrekvensen tas en måleverdi av i dette tilfellet av sinusbølgens momentane stilling og spares. Dette kalles sampling. Verdien holdes i en såkalt "sample-and-hold"-krets slik at omvandlingen kan skje tilforlatelig. Det analoge opprinnelige signalets vedri håndteres avrundet eller trunkert i det digitale systemet, eftersom antalet bits de facto ikke er ubegrenset.

En digital-til-analog omformer (DAC) utfører omvendt funksjon; den konverterer et digitalt signal til et analogt signal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsworthy, Steven R.; Schreier, Richard; Temes, Gabor C. (1997). Delta-Sigma Data Converters. IEEE Press. ISBN 978-0-7803-1045-2. 
    • Razavi, Behzad (1995). Principles of Data Conversion System Design. New York, NY: IEEE Press. ISBN 978-0-7803-1093-3.