An-sky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
An-sky
Født15. okt. 1863[1]Rediger på Wikidata
Chashniki (Guvernementet Vitebsk, Det russiske keiserdømmet)
Død8. nov. 1920[2][3][4][5]Rediger på Wikidata (57 år)
Warszawa[6][7][8]
Otwock[7]
Beskjeftigelse
Embete
  • Medlem av den grunnlovgivende forsamling Rediger på Wikidata
PartiBund
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Polen
GravlagtOkopowa Street Jewish Cemetery

Shloyme Zanvil Rapoport (født 1863 i Chashniki i Hviterussland, død 1920 i Otwock i Polen), bedre kjent under pseudonym An-Sky, var en russisk-jødisk forfatter, poet, aktivist og etnograf. Han var en sentral aktivist for jødisk bevissthet og jobbet med dokumentasjon over jødisk kultur i det russiske imperiet i årene frem til den russiske revolusjonen.

An-Sky var født i Chashniki i dagens Hviterussland. Oppveksten var i en Shetl, den jiddiske betegnelsen for landsbyer som den jødiske tilstedeværelsen i Russland var sentrert rundt. I tsar-tidenes Russland var jødene ved lov kun tillatt å bo i et område som i dag utgjør det vestlige Ukraina, vestlige Russland, Polen, Hviterussland samt de baltiske stater.

An-Sky sluttet seg i ung alder til Hashkalah, en bevegelse som arbeidet for jødisk folkeopplysning. Senere ble han engasjert blant de russiske populistene, kjent som Narodniki. Dette var studenter og intellektuelle som bosatte seg for kortere perioder på landsbygden og jobbet blant den russiske bondebefolkningen samtidig som de drev folkeopplysning. An-Sky selv reiste til Ukraina, hvor han jobbet i en saltforedlingsfabrikk. Senere sluttet han seg til de sosial-revolusjonære (SR), bolsjevikenes hovedfiende i årene etter revolusjonen, noe som gjorde at An-Sky rømte Russland for å dra til det da frigjorte Warszawa i 1920. Her døde han samme år. Men hans engasjement på venstresiden førte ham i politisk eksil allerede i 1892.

Under oppholdet i Warszawa ble mange av hans oppfatninger om egen identitet forandret. Tidligere han hadde stilt spørsmål ved eksistensen av en egen jødisk nasjon. Da han igjen ankom St. Petersburg etter 1905-revolusjonen, så han det som sin primære oppgave å dokumentere det jødiske folks kultur i bosetningsområdet.

I 1908 stiftet han Det jødiske etnografiske program. Organisasjonen hadde som formål å registrere og dokumentere livet til den jødiske befolkningen i Russland. Programmet samlet inn tusenvis av gjenstander, tok tilsvarende mengder fotografier og intervjuet den jøder på den russiske landsbyen om alle livets aspekter fra vugge til grav. Dokumentasjonen foregikk primært i de to provinsene Podolia og Volynia. Etter hans død ble den etnografiske samlingen for det meste stuet vekk, men etter Sovjetunionens fall har tilgang til den blitt åpnet.

I tillegg til etnografi, var An-Sky også en aktiv skribent og dramatiker. Ingen av hans verker er oversatt til norsk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 12174957g, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som S. Ansky, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/S-Ansky, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 4. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som S. Anski, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id anski-s[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b Jewish Historical Institute, www.jhi.pl, besøkt 26. januar 2018[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ web.archive.org, besøkt 26. januar 2018[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nathaniel Deutsch, 'The Jewish Dark Continent: Life and Death in the Russian Pale of Settlement. Harvard University Press, 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]