Anárjohka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anárjohka
Anarjohka river, Norway-Finland border.jpg
Anárjohka og brua til Karigasniemi i Finland.
LandNorge, Finland
Lengde152,9 km 
Nedbørfelt3151,81 km² 
Middelvannføring32,96 /s 
StartLulit Bissovárri i Kautokeino
MunningSamløp med Karasjohka
Sideelver
  – HøyreKarigasjoki, Skiehččanjohka
  – VenstreIškorasjohka, Goššjohka, Ássuorgi, Cáskinjohka

Anárjohka, eller Anarjokka (finsk: Inarijoki, nordsamisk: Anárjohka, svensk: Enare älv), er ei elv som sammen med sideelva Skiehččanjohkka og dennes tilløpselv Rádjejohka danner grensa mellom Lappland i Finland og Finnmark fylke i Norge. Elva er 152,9 km lang, og har et nedbørfelt3 151,81 km².[1] Middelvannføringen ved munningen er 32,96 m³/s.[1]

Den har utspring ved Lulit Bissovárri (549 moh) i Kautokeino kommune, lengst sør på Finnmarksvidda, i de sørvestlige delene av Øvre Anárjohka nasjonalpark. Den renner derfra mot nordøst gjennom nasjonalparken, til den svinger mot øst og løper sammen med sideelva Skiehččanjohkka og riksgrensa mot Finland, hvor Lemmenjoki nasjonalpark ligger på motsatt side. Etter Basevuovdi snur elva mot nord, og møter sideelva Goššjohka som kommer inn fra vest. Ved det finske tettstedet Karigasniemi ligger den eneste brua over Anárjohka. Ved grenseovergangen møtes den norske riksvei 92 og den finske Stamvei 92. Ved Raidesuolu, fem kilometer lenger nord, og rundt 10 kilometer øst for Karasjok, løper Anárjohka sammen med Karasjohka, og sammen danner de to elvene hovedelva Tana.

Karigasniemi er det eneste tettstedet ved elva. Langs Rv92, fra grensebrua og ned til samløpet med Karasjohka, ligger grendene Dorvonjárga og Gámehisnjárga. For øvrig er områdene langs elva er svært tynt befolket. Regnet fra nord til sør ligger det på norsk side bebyggelser ved Iškorasjohka, Jorgastak og Basevuovdi, og på finsk side ved Kuoppaniva, Vuobmaved og Angeli. Angeli, som ligger vis-à-vis Basevouvdi på norsk side, er den største bosetningen langs elva sør for Karigasniemi. Oppstrøms fra Basevuovdi / Angeli er området helt ubebygd.


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Anarjohka

Koordinater: 69°20′00″N 25°45′40″Ø