Amtshauptmannschaft Dippoldiswalde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Amtshauptmannschaft Dippoldiswalde var en forvaltningsenhet innenfor kongeriket Sachsen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forvaltningsenheten var fra 1835 en del av Kreisdirektionen Dresden og fra 1874 en del av Kreishauptmannschaft Dresden. Fra 1939 til 1952 hadde den navnet Landkreis Dippoldiswalde.

I 1874 bestod Amtshauptmannschaft Dippoldiswalde av de fire Gerichtsamtsbezirken Altenberg, Dippoldiswalde, Frauenstein og Lauenstein. Forvaltningens sete var beliggende på slottet Dippoldiswalde.

Kretsen ble i 1949 innlemmet i Den tyske demokratiske republikk (DDR). Under kretsreformen i DDR i 1952 ble de fire kommunene Frauenstein, Kreischa, Oelsa og Possendorf overført fra Landkreis Dippoldiswalde til de to nye kretsene Kreis Brand-Erbisdorf og Kreis Freital. Samtidig ble Bad Gottleuba-Berggießhübel og området omkring en del av Kreis Pirna.

De resterende delene av kretsen ble i 1952 omdannet til den nye kretsen Kreis Dippoldiswalde.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Amtshauptmannschaft Dippoldiswalde befant seg i den østlige delen av Erzgebirge. I nord grenset det til Amtshauptmannschaft Dresden, i øst til Amtshauptmannschaft Pirna, i sør til kongeriket Böhmen (fra 1918 Tsjekkoslovakia) og i vest til Amtshauptmannschaft Freiberg.

Forvaltningsenheten omfattet de syv byene Altenberg, Bärenstein, Dippoldiswalde, Frauenstein, Geising, Glashütte (Sachsen) og Lauenstein samt 111 landsbyer. I 1910 hadde den et areal på 652 km² og 58300 innbyggere.

Amtshauptmannschaft Dippoldiswalde var den tynnest befolkede og den minst urbaniserte Amtshauptmannschaft i kongeriket Sachsen. Den hadde også den minste andelen næringsdrivende personer.