Ampulicidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ampulicidae
Ampulex compressa
Ampulex compressa
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ampulicidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Overfamilie: Apoidea
Antall arter: 200 i verden, 5 i Europa, 1 i Norge
Habitat:
Utbredelse: kosmopolitter, mest i varme strøk
Delgrupper:

Ampulicidae er en familie av solitære årevinger. Den blir plassert i gruppen Apoidea, som omfatter bier og gravevepser, og er trolig en av de mest primitive familiene innen denne gruppen. Disse vepsene er parasitoider som utvikler seg på kakerlakker. Det er kjent ca. 200 arter, fem av dem forekommer i Europa, én art i Norge: Dolichurus corniculus.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne 8 – 10 mm), langstrakte vepser, svarte eller metallisk glinsende. Kroppen er kraftig skulpturert med opphøyde lengderibber, furer og tverr-ribber, også kraftig punktur. Hodet er flatt og framoverstrakt med ganske store kjever (mandibler). Antennene er trådformede. Forkroppen (thorax) er langstrakt og nokså smal. Pronotum er stort, fremstrakt, klokkeformet sett ovenfra. Mesonotum (den midtre delen av ryggen) er forholdsvis kort, propodeum (egentlig første bakkroppsledd men sammenvokst med thorax) er stort. Beina er ganske lange og slanke. Forvingen er slank med et smalt men tydelig vingemerke (pterostigma). Bak dette er det tre lukkede celler, lenger ute i vingen tre celler. Bakkroppen er slank, festet til forkroppen med en nokså lang "stilk" (petiolus).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ampulicidene er rovdyr som jakter på kakerlakker, som larvene utvikler seg på. Atferden er overraskende ensartet. Hunnen går på jakt etter dem, når den har funnet en kakerlakk, gir den den først et stikk i thorax som lammer kakerlakken for noen minutter. Vepsen stikker deretter kakerlakken i hjernen slik at den blir permanent immobilisert. Hun biter så av kakerlakkens antenner og drikker gjerne litt av den hemolymfen som siver ut. Deretter drar hun kakerlakken tilbake til et reir hun har laget inne i en stengel eller i en sprekk. Hun drar kakerlakken inn, legger et egg på midt-hoften til byttet og forsegler åpningen med planterester. Larven utvikler seg så på den lammede, men fortsatt levende kakerlakken. En Ampulex-art fra Costa Rica har blitt obervert mens den raner maur for sukkervæske som de bærer med seg tilbake til tua.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Ampulicidene forekommer i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis, men de fleste av de 200 kjente artene lever i tropene.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Denne oversikten har med de europeiske artene.[1]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lomholdt, O. 1984. The Sphecidae (Hymenoptera) of Fennoscandia and Denmark. Fauna Entomologica Scandinavica. 4. Second edition. E.J. Brill/Scandinavian Science Press, Leiden. Copenhagen. 452 pp.
  • Wojciech Pulawskis katalog over graveveps: Catalog of Sphecidae

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]