Gravevepser (Ampulicidae)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ampulicidae»)
Gravevepser
Ampulex compressa
Nomenklatur
Ampulicidae
Populærnavn
gravevepser
(rovvepser)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
OverfamilieApoidea
Økologi
Antall arter: 200 i verden, 5 i Europa, 1 i Norge
Utbredelse: kosmopolitter, mest i varme strøk
Inndelt i

Ampulicidae er en familie av solitære vepser. Den blir plassert i gruppen Apoidea, som omfatter bier og gravevepser, og er trolig en av de mest primitive familiene innen denne gruppen. Disse vepsene er parasitoider som utvikler seg på kakerlakker. Det er kjent ca. 200 arter, fem av dem forekommer i Europa, én art i Norge: kakerlakkgraver Dolichurus corniculus.[1] Den snylter på markkakerlakk Ectobius lapponicus.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne 8 – 10 mm), langstrakte vepser, svarte eller metallisk glinsende. Kroppen er kraftig skulpturert med opphøyde lengderibber, furer og tverr-ribber, også kraftig punktur. Hodet er flatt og framoverstrakt med ganske store kjever (mandibler). Antennene er trådformede. Forkroppen (thorax) er langstrakt og nokså smal. Pronotum er stort, fremstrakt, klokkeformet sett ovenfra. Mesonotum (den midtre delen av ryggen) er forholdsvis kort, propodeum (egentlig første bakkroppsledd, men sammenvokst med thorax) er stort. Beina er ganske lange og slanke. Forvingen er slank med et smalt, men tydelig vingemerke (pterostigma). Bak dette er det tre lukkede celler, lenger ute i vingen tre celler. Bakkroppen er slank, festet til forkroppen med en nokså lang "stilk" (petiolus).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gravevepsene innen Ampulicidae er rovdyr som jakter på kakerlakker, som larvene utvikler seg på. Atferden er overraskende ensartet. Hunnen går på jakt etter dem, når den har funnet en kakerlakk, gir den den først et stikk i thorax som lammer kakerlakken for noen minutter. Vepsen stikker deretter kakerlakken i hjernen slik at den blir permanent immobilisert. Hun biter så av kakerlakkens antenner og drikker gjerne litt av den hemolymfen som siver ut. Deretter drar hun kakerlakken tilbake til et reir hun har laget inne i en stengel eller i en sprekk. Hun drar kakerlakken inn, legger et egg på midt-hoften til byttet og forsegler åpningen med planterester. Larven utvikler seg så på den lammede, men fortsatt levende kakerlakken. En Ampulex-art fra Costa Rica har blitt obervert mens den raner maur for sukkervæske som de bærer med seg tilbake til tua.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gravevepsene innen Ampulicidae forekommer i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis, men de fleste av de 200 kjente artene lever i tropene.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Denne oversikten har med de europeiske artene.[2]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 31. juli 2020. Besøkt 31. juli 2020. 
  2. ^ Fauna Europa (2004) Fauna Europaea version 1.1, www.faunaeur.org – utbredelsesdatabase for europeiske dyr. Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]