Amniocentese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Amniocentese, kalt fostervannsprøve, er en undersøkelse der en lang nål stikkes gjennom mavehuden og livmorveggen under ultralydveiledning. Det blir tatt ut litt fostervann som også inneholder enkelte celler fra fosteret.

Prøven blir gjerne utført på gravide kvinner med relativt høy alder i forhold til graviditet, gjerne over ca. 36 år. Man gransker fostervæsken og cellenes kromosomer for å kunne oppdage sykdomer som for eksempel: kromosomfeil, spesielt Downs syndrom og ryggmargsbrokk eller arvelige sykdommer.

Ved kartlegging av kromosomene blir kjønnet bestemt. Denne prøven tas helst i 15. og 16. uke. Siden 2005 har det vært mulig å få utført dobbeltest i Norge som et alternativ til fostervannsprøve. Selv om en fostervannsprøve gir et mer korrekt svar, er fordelen ved dobbeltesten at den kan tas tidligere og at den ikke medfører noen risiko for fosteret. Dobbelttesten kan utføres fra uke 8 og fram til før uke 14.[1]

Ved funn av alvorlig sykdom er det aktuelt å søke om provosert abort/ svangerskapsavbrudd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Merethe Johannessen (10.07.2007). «Dobbelttest - et alternativ til fostervannsprøve». Pasienthåndboka.no. Arkivert fra originalen 13. mars 2012. Besøkt 12. august 2007.