Amnesia: The Dark Descent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amnesia: The Dark Descent
UtviklerFrictional Games
UtgiverFrictional Games

NA THQ (retail)

RU 1C Company (retail)
DistributørSteam
GOG.com
Humble Store[1]
Epic Games Store
Discord Store
DesignerThomas Grip
Jens Nilsson
ForfatterMikael Hedberg
KomponistMiko Tarmia
SpillmotorHPL Engine 2. september 2010
PlattformMicrosoft Windows[2][3]
macOS[3]
Linux[3]
Utgivelse8. september 2010
SjangerSkrekk, overlevelse
ModusEnspiller[4]
AldersgrenseMature 17+ (ESRB)
Nettstedwww.amnesiagame.com
Del av serien Amnesia
Amnesia: A Machine for Pigs

Amnesia: The Dark Descent er et skrekkspill laget av Frictional Games. Amnesia ble utgitt til Windows, Linux, og Mac. Amnesia lar hovedpersonen Daniel utforske et mørk slott fullt av monstre og andre hindringer som må unngås, mens man samtidig fullfører gåter. Spillet var en suksess og vant to tildelinger hos the Independent Games Festival.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Amnesia: The Dark Descent[rediger | rediger kilde]

I likhet med utviklernes eldre spill, Penumbra serien (Penumbra: Overture, Penumbra: Black Plague, Penumbra: Requiem), er Amnesia et spill med fokus på å utforske slottet Brennenburg i en førstepersons perspektiv. Amnesia bruker interaksjon med fysiske objekter til fysikkbaserte gåter, mye som den brukt i Penumbra-serien. Daniel, hovedpersonen, kan ta tak i fysiske objekter som for eksempel en murstein og kaste denne gjennom et vindu. Hvis man tar tak i en dør, kan man flytte musen frem eller tilbake og døren vil da åpnes/lukkes.

Amnesia har fokus på det å snike seg rundt i slottet for å unngå monstrene. Dette er lettest ved å gjemme seg i skyggene, men mørket kan samtidig få Daniel til å miste forstanden sin. Jo lengre han er i mørket, desto mer forstand mister han. Han kan også miste forstanden ved å se eller høre monstrene i nærheten. Hvis man mister for mye av forstanden, begynner Daniel å hallusinere lyder og monstre, og vil tilslutt besvime. Det er tre måter å få tilbake forstanden på: Den ene er ved å stå i lyset. Man kan tenne på stearinlys og fakler med bruk av fyrtøy, eller man kan bruke sin lykt som brenner på olje. Olje og fyrtøy har en begrenset levetid og mengde, så man må bruke dem klokt. En annen måte å få forstanden tilbake på er ved å fullføre gåter eller fortsette i fortellingen. Dette vil gjenopprette forstanden til det normale. Den siste måten å få tilbake forstanden er ved å miste all forstanden og besvime, men dette gjør Daniel helt åpen for å bli angrepet.

Dersom et monster ser Daniel, vil de forfølge ham helt til han er ut av syne. Hvis man blir sett er man nødt til å flykte, siden Amnesia ikke tilbyr noen våpen til Daniel. Man kan barrikadere en dør med steiner og bord og andre møbler, men monsteret er i stand til å bryte ned døren og dytte vekk møbler. Den andre måten å unngå monstre på er ved å gjemme seg for dem. Hvis et monster mister synet av Daniel vil dette da gå vekk og forsvinne.

Amnesia: A Machine for Pigs[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Amnesia: A Machine for Pigs

Spillet ble produsert av The Chinese Room, et annet firma enn det originale, og publisert av den originale Frictional Games. A Machine for Pigs ble utgitt den 10. september 2013. Det er ikke en direkte etterfølger av The Dark Descent, og er lagt til en annen tidsperiode, men er fortsatt i det samme spilluniverset. Dette spillet ble dårlig mottatt av fanbasen da det var en kort, lineær opplevelse, med mye mindre frihet i forhold til det originale Amnesia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ ESRB rating database, ESRB game ID 30541, besøkt 1. september 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c ESRB rating database, ESRB game ID 36989, besøkt 1. september 2022[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Steam, 1.0.0.79, 12. september 2003, Steam-ID 57300, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Wikiquote: Amnesia: The Dark Descent – sitater