Amfetaminpsykose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Amfetaminpsykose er en form for psykose som kan oppstå etter bruk av amfetamin eller metamfetamin. Den oppstår vanligvis etter store doser eller bruk over lengre tid, men i sjeldne tilfeller kan det oppstå etter forholdsvis små doser. Andre stimulanter som frigjør dopamin på samme måte (som f.eks. kokain) kan framkalle liknende psykotiske tilstander.

Generelt[rediger | rediger kilde]

Amfetamin psykose kan bestå av vrangforestilling, tankeforstyrrelse og hallusinasjoner. Det er ulike årsakssammenhenger som spiller inn ved amfetaminpsykose, høye doser over lengre perioder med svært lite søvn og næring kjennetegner majoriteten av tilfellene. Søvnmangel kan i seg selv gi de samme symptomene, men amfetamin er med på å holde brukere «gående» i ett større tidsrom og symptomene blir forsterket. Etter at amfetaminets effekt avtar og hvile blir mulig, kan det ta opptil en uke før symptomene avtar. Antipsykotiske preperater har vist seg lite egnet i behandlingen og i noen tilfeller kan det være med å opprettholde symptomene til tross for at pasienten har fått tilstrekkelig hvile. Sedadsjon ved hjelp av benzodiazepiner inntil tilstrekkelig hvile er oppnådd er anbefalt medisinering. Ved ekstrem agitasjon uten ønsket effekt fra benzodiazepiner, kan tyngre medisinering være nødvending for å få pasienten til hvile, men hvis antipsykotiske midler er brukt, må det taes høyde for at pasienten fremdeles kan oppleve sterke forvirrelses-symptomer ved oppvåkning.

Medisinsk og oralt bruk av amfetamin gir svært sjeldent psykotiske symptomer.

Sammenhengen mellom amfetamin og psykose blei ikke klar før den blei oppdaget av Young og Scoville i 1938, og ble først oppfattet som en sjelden sykdom. Det var ikke før etter den andre verdenskrig, da amfetaminbruken ble omfattende gjennom nesespray og slankemidler, at man innså at kronisk bruk av amfetamin førte til psykotiske symptomer.

Hallusinasjoner blir ofte rapportert av kroniske brukere, med over 80 % av brukerne som rapporterer om slike opplevelser, enten gjennom synsbedrag eller hørselsbedrag. Vrangforestillinger, paranoia, hyperaktivitet og panikk blir også rapportert som vanlige trekk.

Se også[rediger | rediger kilde]