USAs førstedame

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
USAs førstedame
Michelle Obama
Sittende
Michelle Obama

siden 20. januar 2009
Tiltaleform Mrs. Obama
Residens Det hvite hus
Første embedsholder Martha Washington
30. april 1789
Nettsted First Ladies

USAs førstedame (First Lady of the United States forkortet FLOTUS[1]) er den uoffisielle tittelen på den høyest rangerte kvinnen i Det hvite hus i USA, som oftest presidentens hustru. Nåværende førstedame er Michelle Obama, Barack Obamas kone.

Flere ganger har rollen blitt fylt av kvinner som ikke har vært presidentens kone (eksempelvis de gangene hvor den sittende presidenten var enkemann), da oftest presidentens eldste datter. James Buchanan er den eneste presidenten i USAs historie som ikke har vært gift, og i hans regjeringstid ble rollen fylt av hans niese, Harriet Lane. Da William McKinley var president, fungerte en tid visepresident Garrent Hobarts kone, Jennie Hobart, i rollen. Chelsea Clinton fungerte i en tid på slutten av faren Bill Clintons presidentskap som førstedame, da Hillary Clinton stilte til valg som senator.

Nålevende (2016) tidligere førstedamer er Rosalynn Carter, Barbara Bush, Hillary Clinton og Laura Bush. Andre notable førstedamer tilbake i historien har vært Jacqueline Kennedy og Eleanor Roosevelt, henholdsvis John F. Kennedy og Franklin D. Roosevelts koner.

Visepresidentens kone kalles ofte andredame.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FLOTUS definition from MacMillan online "Open Dictionary", Besøkt 4. januar 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]