Hopp til innhold

American paint horse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
American paint horse
OpprinnelseUSA
Egenskaper
Mankehøyde145-165 cm
BrukWesternridning, engelsk ridning og som kveghest

American paint horse kommer fra USA og er en amerikansk kveghest, kjent for sin hurtighet og medfødte evner for inndriving av kveg.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ved koloniseringen av New England på Nord-Amerikas østkyst tidlig på 1600-tallet fulgte de engelske hestene med. Der hadde conquistadorene allerede et par hundre år tidligere innført spanske hester, og disse ponniene kaltes for Chickasaw.

For å få ponniene bedre og hurtigere, krysset man de spanske ætlingene med de engelske hestene. Denne kryssingen gjorde hestene hurtigere enn fullblodshestene, og de ble tilstrekkelig eksplosive til å springe hurtig på korte distanser. I 1752 ble hingsten Janus (1746–1780) importert. Den bedekket et stort antall hopper. Avkommet ble jevne, veldig muskuløse, og meget raske hester.

Janus' etterkommere kaltes for «peculiar horses» – underlige hester – fordi de så ut til å være noe mer enn vanlige hester. De løp fortere og sikrere på en kvart mil enn andre hester, hvilket snart endret navnet til «Quarter of a Mile Race Horse».

Janus influerte avlen i årene 1750-1800. Han ble far til et stort antall kjente hester og de fleste quarterhester kan i dag spores tilbake til denne hingsten. På denne tiden fantes ingen offisielle stambøker (på de engelske fullblodshestene ble det ført stambok fra 1752) men det virket som hesteeierne og oppdretterne var fryktelig stolte over sine hester, og kunne regne avstamming i mange ledd bakover.

I mange år svor quarteroppdretterne når de i enkelte tilfeller fikk hester med for mye hvitt. Det var ikke helt uvanlig at de ble slått i hjel allerede som nyfødte, andre ble solgt til sirkus eller som paradehester til rodeos. På midten av 50-tallet ble en del venner av de flekkete hestene oppmerksomme på nettopp dette, og satte i gang arbeidet med å innhente flekkete hester med rene Quarter Horse-stammer. I 1962 ble american paint horse Association grunnlagt, [APHA]. Grunnleggeren het Rebecca Tyler, fra Texas. Hun ble også en av de fremste Paint Horse-oppdrettere gjennom tidene.

Paint Horse har stort sett samme karakter som Quarter Horse, dessuten blandes regelmessig det beste blodet fra Quarter Horse inn i Paint Horse. Paint Horse utgjør ca. 10 % av Quarter Horse-bestanden i USA.

Rasebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Paint Horse har et kort, bredt hode, med små ører og bredt adskilte, milde øyne. Store nesebor, kort mule og fast munn.

Hodet går sammen med halsen i en 45 graders vinkel, med et tydelig mellomrom mellom kinnbenet og halsmuskulaturen. Halsen er middels lang, noe bøyd og vel ansatt, overgående i et par sluttende boger.

Bena skal være strukturert korrekte, harde og tørre. Høvene skal være runde og sterke, med dypt og åpen drakt. Korte kodeledd og små høver.

Middels lang og vel markert manke som strekker seg godt tilbake. Bra salleie. Velutviklet bryst. Bredt plasserte framben. Vinkelen på brystet skal harmonere med kryssets vinkel.

Kort sterk rygg. Bakdelen er bred, dyp og tung. Så vel øvre, som nedre lårparti skal være velfylt. Bakbena skal være muskelsatt både på innsiden og utsiden, som igjen gir den hurtige akselerasjonen som kjennetegner en Painthorse.

Paint Horse er født med en viss samling, stopper og vender med bemerkelsesverdig letthet. Alltid med hasene godt innunder seg.

Paint Horse skal ha en positiv kombinasjon av balanse, strukturell korrekthet, rase- og kjønnstype, samt muskelsetting. Den skal ha karisma, som er et resultat av en harmonisk blanding av et attraktivt hode, en velproporsjonert kropp med sterk og veldefinert muskulatur, samt ha korrekte rette ben med gode høver og av størrelse og form tilpasset individet og dets bruksområde. Painthorse skal fremstå som samarbeidsvillig med gode bruksegenskaper.

Typiske trekk[rediger | rediger kilde]

Alle hele farger er tillatt, samt enkelte blandede farger som skimmel og roan. Hvite hester med blå øyne godkjennes ikke (såkalt albino). Ensfargede individer godkjennes, men registreres som Paint Breedingstock.

Det finnes tre forskjellige kombinasjoner av det karakteristiske flekkete mønsteret som kjennetegner rasen: På en tobianomønstret hest vil den mørke fargen vanligvis dekke en eller begge flanker, og beina er vanligvis hvite En overomønstret hest vil vanligvis ha mørke bein og det hvite vil ikke gå over hele ryggen. En toveromønstret hest kan ha to, men i alle fall et blått øye, og den dominerende fargen vil enten være mørk eller hvit.

Hva kan den brukes til[rediger | rediger kilde]

Svært allsidig og atletisk. Brukes til alle typer westernridning, samt engelsk ridning, og er også populær som arbeidshest på kvegranch.

Mankehøyde[rediger | rediger kilde]

Mankehøyden varierer fra 145–165 cm. Hester som er høyere eller lavere enn de angitte mål må godkjennes.

Temperament[rediger | rediger kilde]

Intelligent og lett å komme overens med. Jobber hardt og er til å stole på.

Autoritetsdata