Amedeo Modigliani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Utstilling til minne om Amedeo Modigliani ved Veneziabiennalen i 1930

Amedeo Modigliani (født 12. juli 1884 i Livorno i Italia, død 24. januar 1920 i Paris i Frankrike, var en italiensk kunstmaler, skulptør og tegner. Modigliani var det fjerde barnet til Flaminio Modigliani og den franskfødte kona, Eugénie Garsin. Hjembyen hadde en stor jødisk befolkning, og han ble født inn i en velstående sefardisk familie. Broren Giuseppe Emanuele Modigliani var en sosialistisk politiker.

I 1895 fikk han lungebetennelse og noen år senere fikk han tyfus fulgt av lungebetennelse. I rekonvalesensperioden bestemte han seg for å begynne å male, og moren hans ordnet det slik at han fikk studere hos landskapsmaleren Guglielmo Micheli i Livorno.

Modigliani studerte siden ved kunstakademiet i Venezia og Firenze og kom i 1906 til Paris. Uten å slutte seg til noen spesiell gruppe eller bevegelse, tok Modigliani det han ville fra Toulouse-Lautrecs og Cézannes malerier, den afrikanske skulpturen, fauvistene, kubismen og eksperimentelle arbeider av Picasso og Braque. Desto mer avgjørende var møtet med den rumenske skulptøren Constantin Brancusi; mellom 1910 og 1913 la han all sin energi på skulptering.

De allerede svekkede lungene hans tålte ikke steinstøv, og han måtte gi seg med skulptur i stein. Som maler utnyttet han sin kunnskap om skulpturelle effekter i portretter og akter, spesielt med langstrakte konturer som ble hans «varemerke».

I juli 1917 møtte han kvinnen i sitt liv – den unge kunststudenten Jeanne Hébuterne (født 6. april 1898). De flyttet sammen og 29. november 1918 ble datteren Jeanne født. I januar 1920 ble Modigliani syk, med nyrebetennelse og tuberkuløs meningitt, og han ble innlagt på Hôpital de la Charité i Paris, der han døde natten mellom den 24. og 25. januar 1920. Et par dagar senere begikk Jeanne (som var gravid i niende måned) selvmord ved å kaste seg ut fra et vindu i sjette etasje.

Myten om Modigliani som en «Montparnasseeksentriker» – stilig, fattig, stolt og dopet eller full – ble skapt av forfattervennene hans, særskilt etter hans bortgang bare 35 år gammel. Myten glemmer den intensive konsentrasjonen om malingen de siste årene av livet hans.

Modigliani ligger gravlagt på Père-Lachaise i Paris, der Jeanne Hébuterne også hviler. Datteren deres ble tatt hånd om av Modiglianis søster i Firenze. Som voksen skrev hun en biografi om faren sin – «Modigliani, mannen og myten». Det ble også laget en film om livet hans, «De elskede på Montparnasse» fra 1957 med Gérard Philipe i hovedrollen.

Utvalgte verker[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]