Ambrosius Rhodius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ambrosius Rhodius
Født10. nov. 1605Rediger på Wikidata
Kemberg
Død27. des. 1696Rediger på Wikidata (91 år)
Kemberg
BeskjeftigelseLege Rediger på Wikidata

Ambrosius Rhodius (født 10. november 1605 i Kemberg i Sachsen, død 27. desember 1696 samme sted) var en tysk lege som virket i Christiania i mange år. Han måtte også tilbringe flere år i Vardø etter å ha blitt forvist av kong Frederik III.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av sogneprest Jacob Rhodius i Kemberg og nevø av matematikeren og astronomen Ambrosius Rhode (Rhodius). I 1629 ble han magister fra Universitetet i Wittenberg, hvor han særlig studerte naturvitenskap, og senere underviste han en tid som adjunkt ved Universitetet i Königsberg. I 1635 kom han til København, der han skrev en avhandling om skjørbuk og om stjernenes innflytelse på menneskekroppen. På grunn av pengemangel fikk han aldri anledning til å ta doktorgraden.

En kort tid var Rhodius lege på Bremerholm og ved barneasylet i København, før han i 1637 ble utnevnt til professor i matematikk ved det nyopprettede gymnaset i Christiania, samt stadsfysikus (bylege) i byen. Året etter ble han gift med Anne Frederiksdatter, datter av legen Frederik Sørensen i København.

Mens han bodde i Christiania fortsatte Rhodius sin forfattervirksomhet, idet han skrev om sjelevandring, og sto i brevveksling med samtidige danske lærde som Ole Worm og Thomas Bartholin d.e.. Som lege deltok han blant annet under Hannibalsfeiden og i pesten i Christiania i 1654, og forsøkte å anleggen en medisinsk-botansisk hage.

I 1659 kom Rhodius' kone med ærekrenkende beskyldninger mot to av Christianias borgermestre i en samtale med stattholderen Niels Trolle. Som følge av dette ble hun stilt for den geistlige retten i Domkapitlet og dømt. Etterpå rømte hun fra fengselet for å klage til kong Fredrik III i København, men ble i 1661 dømt som løgnerske ved høyesterettsdom. Kongen bestemte at hun som straff skulle forvises til Vardøhus festning, og at ektemannen Ambrosius Rhodius, som hadde forsvart henne, skulle følge med. Rhodius bodde derfor flere år i Vardø, før han i 1666 ble benådet og fikk tillatelse til å vende tilbake, mens det ser ut til at hans kone har måttet bli værende til sin død.

I mellomtiden var gymnaset i Christiania blitt nedlagt. Rhodius slo seg ned i byen som lege, før han i 1672 vendte tilbake til fødebyen Kemberg i Tyskland. Flere fremstående borgere i Christiania forsøkte forgjeves å overtale ham til å bli. Han inngikk et nytt ekteskap i Tyskland med Maria Dorothea Gröllmann, datter av superintendenten i Gräfenhainichen, og døde i fødebyen 91 år gammel.

Rhodius var svært opptatt av astrologi. Under et besøk i Eiker 1. august 1657 meldte han om en observasjon av stjernene som varslet krig og statsomveltning. Dette synet skal han straks ha meddelt til kansleren Jens Bjelke, men først i 1660 beskrev han det på trykk i latinske vers.

Ludvig Aubert nevner i sin avhandling om det norske bevissystemets utvikling, at Rhodius skrev et innlegg til en norsk herredagsdom i 1661, spekket med sitater av tyske jurister, hvor han oppfordret til å følge den tyske inkvisisjonsprosessen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]