Ambon (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ambon
Portugisernes nederlag

Ambon er en indonesisk øy i øygruppen Molukkene. Den har et areal på 775 km² og er fjellrik.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ambon ligger cirka 2 000 km nordøst for Jakarta. Øya er av vulkansk opprinnelse og har et areal på cirka 775 km² og er cirka 51 km lang.[trenger referanse] Den deles av et nes i den sørøstre delen Leitimor og den nordlige delen Hitoe.

Store deler av øya dekkes av tropisk regnskog. Hovedsakelig dyrkes det maniok, sago, ris, kakao og kaffe. De tidligere mest betydelige krydderne muskat og kryddernellik dyrkes bare i mindre kvantiteter.

Ambon har cirka 441 000 innbyggere (2010).[trenger referanse] Hovedstaden heter også Ambon (330 335 innbyggere, 2010[trenger referanse]) og ligger på øyas midtre del ved Amboynabukten.

Høyeste fjell er Mount Salahutu på cirka 1 225 moh.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ambon ble trolig bebodd av melanesiere allerede cirka 1500 f.Kr.[trenger referanse] Portugisere kom som de første europeerne i 1526 og gjorde øya til sentrum for de såkalte Krydderøyene.

I 1609 ble området overtatt av nederlendere som i 1610 ble hovedsete i Vereenigde Oostindische Compagnie. Omkring 1615 etablerte også britene en handelsbase på øya gjennom British East India Company noe som innledet en mindre handelskrig som kulminerte i den såkalte Amboinamassakren i 1623 da tyve ansatte ble myrdet av nederlandske ansatte og handelsposten ble ødelagt.

I 1796 ble øya atter erobret av britene som imidlertid gav tilbake området i 1802 etter Freden i Amiens. Etter en ny erobring i 1810 ble området returnert på nytt til nederlenderne i 1814. Ambon ble så hoveddysfi hele Molukkene og ble befestet stadig mer.

De store flåtebasene på Ambon ble inntatt i 1942 av Japan under andre verdenskrig.

Etter Indonesia selvstendighet i 1949 vokste misnøyen over sentralstyret, noe som den 25. april 1950 ledet til en ensidig proklamasjon av Republik Maluku Selatan (Republikken Sørmolukkene). Dette forsøket på selvstyre ble slått ned av indonesiske styrker i løpet av noen uker.

Ambon har lenge vært en base for kristne misjonærer til området og en stor del av befolkningen konverterte til kristendom selv om den dominerende tro er islam.

I begynnelsen av 1999 brøt det ut uroligheter mellom kristne og muslimer som eskalerte i voldsomme opptrinn med store materielle ødeleggelser. Urolighetene varte helt frem til 2004.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]