Amboltsky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En cumulonimbussky med en tydelig ambolt som blir dratt til høyre i bildet. Toppen av denne skyen viser tropopausen, toppen av troposfæren.
Cumulonimbus over Danmark med tydelig amboltform

Amboltsky er en høy cirrussky i toppen av en cumulonimbussky.

I en cumulonimbussky er det særlig kraftige oppoverretta luftstrømmer. Etter hvert som lufta stiger, blir den avkjølt og kondenserer, slik at det blir dannet skyer. Cumulonimbusskyen vokser til den når toppen av tropopausen, som markerer et skille i atmosfæren der lufta i stratosfæren over dette nivået brått blir langt mer stabil. Den stigende lufta trenger derfor ikke i særlig grad gjennom tropopausen og blir i stedet presset ut horisontalt som stigende røyk som treffer et tak. Denne horisontale vinden i toppen av en cumulonimbussky drar med seg cirrusskyene i toppen utover, og sett fra avstand får hele skyen form som en ambolt.

Amboltskyer er tegn på en fullt utviklet cumulonimbussky som ofte fører med seg tordenvær eller kraftige regn- og haglbyger. Om det faller nedbør fra selve amboltskyen, vil det noen ganger kunne dannes mammatus- eller mammaskyer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]