Ambassadøren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
for TV-filmen produsert av fjernsynsteateret i 1986, se Ambassadøren (TV-film)

Ambassadøren er en norsk dokumentarfilm fra 2005 av Erling Borgen og som omhandler den kontroversielle, amerikanske ambassadøren John Negroponte på 1980-tallet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

NRKs tidligere Latin-Amerika-korrespondent, Erling Borgen, dokumenterer i denne filmen den dramatiske historien om John Negropontes virksomhet mens han var USAs ambassadør i Honduras på l980-tallet. Menneskerettighetsaktivister over hele Mellom-Amerika sier at John Negroponte den gang styrte flere borgerkriger i den mellomamerikanske regionen.

Filmen viser til at Negroponte er ansvarlig for grove brudd på menneskerettighetene i flere mellomamerikanske land, og at han sto sentralt i et terrorsystem som drepte, torturerte og bortførte tusener. De sier også at Negroponte samarbeidet tett med dødsskvadronene i Mellom-Amerika.

I Honduras samarbeidet Negroponte tett med general Gustavo Alvarez Martinez, sjefen for de militære styrkene i landet. Alvarez Martinez bygget opp den beryktede ”Bataljon 316”. Denne dødsbataljonen myrdet mer enn 200 opposisjonelle i Negropontes ambassadørtid. Nå (2005) diskuterer Pentagon om USA skal bygge opp slike dødsskavdroner i Irak, der altså Negroponte i 2004 ble USAs ambassadør.

Nobelprisvinneren Rigoberta Menchu fra Guatemala uttaler i programmet at John Negroponte burde vært stilt for en internasjonal krigsforbryterdomstol.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]