Amazing Grace

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Notene til innledningen av «Amazing Grace»

«Amazing Grace» er en kristen hymne som er skrevet av den engelske poeten og presten John Newton (1725–1807) og utgitt i 1779. Teksten har et tydelig budskap om at tilgivelse og forsoning er mulig for alle, uansett hvilke synder en måtte ha hatt begått og at sjelen kan bli frelst gjennom Guds barmhjertighet. Dette gjør sangen til en av de mest kjent innen den engelskspråklige verden.

Newton skal ha skrevet teksten ut fra egen, personlig erfaring. Han vokste opp uten noen religiøs tilknytning, og livet ble preget av en rekke faktorer, han ble i ung alder sjanghaiet (tvangsvervet) til Royal Navy og ble soldat, og deltok blant annet i slavehandel. I en forferdelig stormnatt ble han så redd at han tilkalte Guds hjelp og barmhjertighet, og dette var det øyeblikket hvor hans religiøse oppvåkning startet. Etter noen få år forlot han slavehandelen, og begynte i stedet å studere teologi.

Han ble ordinert som prest i Church of England i 1764, og Newton ble sjelesørger i Olney i Buckinghamshire, hvor han også begynte i skrive hymner sammen med poeten William Cowper. «Amazing Grace» ble skrevet til en seremoni første nyttårsdag 1773. Det er ikke kjent om denne framføringen var med musikk. Den ble gitt ut i trykket versjon i 1779 gjennom Newton og Cowpers utgivelse Olney Hymns, men forble relativt ukjent i England, men i USA ble den populær under bølgen av religiøse vekkelser tidlig på 1800-tallet.

Forfatteren Gilbert Chase skriver at «Amazing Grace» er «uten tvil den mest kjente av alle folkelige hymner»[1] og Newton-biografen Jonathan Aitken anslår at den blir framført rundt 10 millioner ganger årlig.[2] Den har hatt stor innflytelse innen folkemusikk. Sangens universelle budskap har gjort at den har holdt seg populær og siden 1960-årene har den en rekke innspillinger, hvor flere har fått listetopp-plasseringer.

Melodien[rediger | rediger kilde]

Sangen har vært knyttet til mer en 20 melodier, men i 1835 ble den av den amerikanske komponisten William Walker knyttet til melodien «New Britain», som er den vanligste som brukes i dag. Denne melodien ble første gang gitt ut i 1831 og går i pentatonisk skala og skal være skrevet av James P. Carrell og David S. Clayton, men den opprinnelige utgaven og den opprinnelige teksten til denne melodien har gått tapt.

Teksten[rediger | rediger kilde]

Amazing grace! – how sweet the sound -
That saved a wretch like me!
I once was lost, but now am found,
Was blind, but now I see.

-

'Twas grace that taught my heart to fear,
And grace my fears relieved;
How precious did that grace appear,
The hour I first believed!

-

Through many dangers, toils and snares,
I have already come;
'Twas grace has brought me safe thus far,
And grace will lead me home.

-

The Lord has promised good to me,
His word my hope secures;
He will my shield and portion be,
As long as life endures.

-

Yes, when this flesh and heart shall fail,
And mortal life shall cease;
I shall possess, within the veil,
A life of joy and peace.

-

The earth shall soon dissolve like snow,
The sun forbear to shine;
But God, who call'd me here below,
Will be forever mine.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chase, Gilbert (1987). America's Music, From the Pilgrims to the Present, McGraw-Hill. ISBN 025200454X side 181.
  2. ^ Aitken, Jonathan (2007). John Newton: From Disgrace to Amazing Grace, Crossway Books. ISBN 1581348487

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]