Amadou Diallo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Amadou Diallo
Født2. september 1975
Sinoe
Død4. februar 1999 (23 år)
New York
Nasjonalitet USA

Amadou Diallo (født 2. september 1975 i Sinoe i Liberia, død 4. februar 1999 i New York City) var en 23 år gammel immigrant opprinnelig fra Guinea som ble skutt og drept i New York City av fire politimenn tilhørende New York City Police Department (NYPD).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Amadou Diallous far var reisende handelsmann, og den guineiske familien var i nabolandet Liberia der faren drev forretninger da Amadou ble født. Han vokste opp der familien tok ham, i Togo, Bangkok og Singapore, og gikk på skole i Thailand og senere i Guinea.

Livet i New York Ciry[rediger | rediger kilde]

Diallo kom til New York City i september 1996 hvor en rekke andre familiemedlemmer allerede hadde innvandret til og slått seg ned i. Diallo og en fetter startet en liten bedrift sammen. Diallo hadde angivelig kommet til New York City for å studere, men var ikke registrert på noen skole. Han ønsket å bli i USA over lang tid ved å sende en søknad om politisk asyl under falske forutsetninger. Diallo solgte videobånd, votter og sokker fra fortauet gatelangs om dagen og han studerte om kvelden.

Omstendighetene rundt hans nedskyting[rediger | rediger kilde]

Tidlig om morgenen den 4. februar 1999 ble Diallo omringet av fire politimenn i sivile klær som mente at Diallo matchet beskrivelsen på en annen voldelig innvandrer som sto bak en serie voldtekter.

Politimennene hevdet at de høylytt identifiserte seg selv som medlem av NYPD og at Diallo prøvde å stikke av og ignorerte deres ordre om å stoppe og rekke hendene i været. Diallo skal ha puttet hånden i jakkelommen og trakk frem lommeboken sin. Den ene politimannen så den mistenkte holde en liten kvadratisk gjenstand som han trodde var et våpen og han varslet sine kolleger om dette. I den tro at Diallo rettet et våpen mot dem på nært hold, åpnet politiet ild mot Diallo. Under skytingen snublet en av politimennene bakover og det førte til at hans kolleger trodde han ble skutt.

Politiet avfyrte tilsammen 41 skudd og traff Diallo 19 ganger. Den senere undersøkelsen fant ingen våpen på Diallo`s kropp.

Etterforskning og rettssak[rediger | rediger kilde]

Den interne etterforskningen i NYPD fastslo at politiet hadde opptrådt innenfor de gjeldende reglene for politiet, basert på hva enhver politimann ville ha gjort i samme situasjon med den informasjonen de hadde på tidspunktet for skytingen.

Alle fire politimenne ble frikjent under rettssaken mot dem som fant sted i Albany, New York i kjølvannet av skyte-episoden. Diallo`s død og politimennenes frikjennelse førte til massive demonstrasjoner mot politivold som igjen resulterte i mer enn 1 700 arrestasjoner i løpet av de kommende ukene.

I film og på fjernsyn finnes det referanser til Diallo-saken i filmen Phone Booth og i TV-serier som NYPD Blue, Law & Order, The Boondocks og Tell No One.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]