Alvey Augustus Adee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alvey Augustus Adee
AAAoftheState.jpg
Født27. november 1842
Astoria, New York
Død4. juli 1924 (81 år)
Washington, D.C.
Beskjeftigelse Politiker og diplomat
Nasjonalitet USA
USAs andre assisterende utenriksminister
3. august 188630. juni 1924
ForgjengerWilliam Hunter
Etterfølgeringen

Alvey Augustus Adee (født 27. november 1842 i Astoria, New York, død 4. juli 1924 i Washington, D.C.) var en diplomat og embedsmann i USAs utenriksdepartement som var fungerende utenriksminister i september 1898 under den spansk-amerikanske krigen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Adee begynte som diplomat som den private sekretæren til Daniel Sickles. Adee hadde vært med til Madrid da Sickles i 1869 ble utnevnt til USAs ambassadør i Spania. I Madrid stiftet han bekjentskap med John Hay, som på denne tiden var sekretær for USAs gesandtskap i Spania.

Adee ble ved gesandtskapet i Madrid i 8 år, frem til 1877, da han fikk en midlertidig jobb på kontoret i Washington, D.C. i USAs utenriksdepartement. I 1878 ble han leder av kontorets diplomatiske byrå. I 1882 ble han forfremmet til tredje viseutenriksminister og i 1886 ble han igjen fremmet til andre viseutenriksminister, et embede han besatt frem til sin død.

Toppen av Adees karriere kom under den den spansk-amerikanske krigen i 1898. USAs utenriksminister John Sherman var gammel og hadde dårlig helse, og assisterende utenriksminister William R. Day var uerfaren med diplomati. Dette førte til at Adee, med det tredje høyeste embedet i departementet, ledet USAs diplomati under krigen. Fra 17. september til 29. september 1898, etter at både Sherman og Day hadde forlatt departementet, var Adee fungerende utenriksminister. John Hay overtok som minister den 30. september 1898, etter å ha kommet tilbake fra England.

Adee var igjen den reelle lederen av utenriksdepartement under bokseropprøret i 1900, da Hay ble syk, og viseutenriksminister David Jayne Hill var fraværende fra Washington.

Etter 1909 sank Adees innflytelse og helse, selv om han fortsatte som andre viseutenriksminister frem til sin død.

Adee var ugift og barnløs. Han var velkjent for sine årlige sommerlige sykkelturer gjennom Europa, som han fortsatte med frem til utbruddet av første verdenskrig, da han vanligvis var ledsaget av Alexander Montgomery Thackara, USAs konsul i Berlin og senere Paris, og hans kone Eleanor, datter av General William Tecumseh Sherman.