Altranstädt-traktaten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karl XII av Sverige i Altranstädt 1706-1707, av Johan David Swartz

Altranstädt-traktaten var en avtale mellom Karl XII av Sverige og August den sterke den 13. oktober 1706, under den store nordiske krigen. August måtte si i fra seg kravet på den polske tronen og gi opp alliansen med Russland.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

På vegne av Karl XII, som hadde okkupert det meste av Det polsk-litauiske samveldet under den store nordiske krigen, ble Stanisław Leszczyński kronet til konge av Polen den 4. oktober 1705. En gruppe i samveldet, organisert i Sandomierz-føderasjonen, forble lojale til den saksiske kurfyrsten August den sterke, som hadde vært polsk konge siden 1697 og alliert mot Karl XII sammen med den russiske tsaren Peter den store.

De allierte prøvde å få tilbake kontrollen i Polen-Litauen, men dette ble stanset av Karl XII i slaget ved Grodno og av Carl Gustav Rehnskiöld i slaget ved Fraustadt, begge i løpet av de første månedene av 1706. Etter Fraustadt var i realiteten det saksiske kurfyrstedømme uten forsvar og da Karl XII slo sammen styrken sin med styrken til Rehskiöld og dro gjennom Schlesien for å okkupere det, møtte han ingen motstand.

Vilkår[rediger | rediger kilde]

August den sterke

August den sterke sluttet fred med Det svenske imperiet.. Han sa fra seg kravet om den polske kronen, aksepterte Stanisław Leszczyński som polsk konge og måtte gratulere ham.

Alliansen hans med Russland, som var formalisert i Preobrazjenskoje-traktaten og Narva-traktaten, ble erklært ugyldig. Alle russere under August sin kommando måtte sendes til svenskene som fanger. Johann Patkul ble erklært som kriminell og ble tatt til fange av svenskene.

Avtalen ble inngått i hemmelighet.

Konsekvenser[rediger | rediger kilde]

Johann Patkul ble henrettet.

Da avtalen ble kjent for Peter den store ble han skuffet. Diplomatene hans, som var klar over at det kunne oppstå en separat fredsavtale mellom Sachsen og Sverige og som prøvde å forhandle frem en separat fredsavtale for Russland siden 1703, klarte ikke å komme til enighet. I tillegg hadde ikke bare Peter regnet August som en alliert, men som en nær venn. Da August ble avsatt tilbød Peter den polske kronen, som han ikke hadde erobret ennå, til den ungarske opprørprinsen Frans II Rákóczi, til den britiske generalen John Churchill, til polakken Jakub Sobieski, til den habsburgske kommandanten Eugene av Savoy og til flere andre.

I Det polsk-litauiske samveldet, hadde avtalen styrket stillingen til Stanisław Leszczyński. IHan vant etter hvert lojaliteten til lavadlen i landet.

August den sterke ble gjeninnsatt som polsk konge og fornyet alliansen med Russland etter Thorn-traktaten i 1709, etter at Peter den store hadde seiret over Karl XII i slaget ved Poltava.

Kilder[rediger | rediger kilde]