Alternativkostnad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Alternativkostnaden er kostnaden som påløper når man ikke velger den beste alternative anvendelsen av en ressurs.

Hvis man for eksempel har 100 kr og har valget mellom å plassere dem i banken til 5% rente eller kjøpe aksjer med forventet avkastning på 10% vil kostnaden ved å velge bankinnskuddet være (10÷5) 5 kr.

På engelsk kalles alternativkostnaden for opportunity cost og kan summeres opp slik :The best alternative gone without.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

  1. Hvis det er arbeidsledighet og det settes i gang et offentlig prosjekt for å redusere arbeidsledigheten er ikke arbeidskostnadene lik den lønna som blir utbetalt. Kostnadene er verdien av det som de ansatte i prosjektet kunne ha produsert ved den beste alternative anvendelse. Hvis de ellers hadde vært arbeidsledige, ville de ikke ha produsert noen ting og dermed er den samfunnsøkonomiske kostnaden eller alternativkostnaden lik null.
  2. For en huseier som velger å benytte leiligheten selv framfor å leie den ut, er alternativkostnaden den leieinntekt han kunne mottatt, men som han nå avstår fra.

Alternativkostnad og tilbudskurve[rediger | rediger kilde]

Tilbud er sammenhengen mellom den mengden av et gode som man ønker å selge og prisen man vil få i markedet på godet ved ulike solgte mengder. Prisen, tilbudet og mengden (kvantumet) kan settes opp i en graf som viser sammenhengen mellom pris og mengde, tilbudskurven, og den kurven vil samsvare med alternativkostnaden.

Se også[rediger | rediger kilde]