Hopp til innhold

Alta basis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fjellet Lille Raipas er et av punktene på UNESCOs verdensarvliste og representerer ekspansjonsnettet som ble oppmålt ut fra Alta basis. Herfra sikter man mot den ene enden av Alta basis. Den ligger rett over vestenden av brua over Altaelva, mot sjøen på andre siden av rullebanen. Foto: Ulf-Terje Nyheim Eliassen

Alta basis er en nøyaktig oppmålt avstand på 2250,689 meter som ble brukt for å få en målestokk inn i gradmålingsrekken Struves meridianbue. Denne ligger på Elvebakken, mellom Alta lufthavn og Bukta. For å måle en basis ble det brukt trestaver av en kjent lengde som ble målt etter et relativt flatt terreng. Alta basis er en av 10 basiser som ble målt opp i gradmålingsrekka, som strekker seg fra Svartehavet i sør til Hammerfest i nord.

I gradmålingen ble det målt vinkler mellom punkter i terrenget. For å få en målestokk inn i systemet etablerte man en basis i relativt flatt lende. Avstanden mellom basisens endepunkter A og B var vanligvis fra ca 2 til 5 km, og den ble målt med høyest mulig presisjon, både fra A til B og tilbake. Denne ble fysisk målt ved at stokker med en kjent og nøyaktig målt lengde ble lagt etter hverandre på stativer fra punkt A til B. Denne siden ble siden AB i en trekant.[1]

Ut fra basislinja ble det målt opp et ekspansjonsnett som møtte gradmålingsrekka ved linja mellom Stumpfjellet/Nuhpealáš og Luvddiidčohkka. De populære turmålene Komsatoppen, Nordtoppen og Lille Raipas var med i dette ekspansjonsnettet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Harsson, Bjørn Geirr (2020). Historien bak Struves meridianbue og hvordan den kom inn på UNESCOs verdensarvliste. Hønefoss: Norsk Kartmuseums Venneforening. s. 8. ISBN 9788230345948.