Alta Valtellina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alta Valtellina
LandItalias flagg Italia
RegionLombardia
ProvinsSondrio
HovedstadBormio
Areal895 km²
Befolkning24 100
Bef.tetthet26,9 innb./km²
Kommuner6
Kart
Alta Valtellina
46°24′N 10°24′Ø

Alta Valtellina er Valtellinas øverste dalavsnitt i Nord-Italia (Lombardia) og et av provinsen Sondrios fem forvaltningsdistrikter. Distriktet omfatter 24 000 innbyggere i seks kommuner:

Alta Valtellina er sammenfallende med det historiske landskapet Bormio (tysk Worms, retoromansk Buorm), som var omstridt mellom fyrstbiskopene av Chur og Como. De førstnevnte overlot forvaltningen til fogder av den lokale adelsslekten Matsch. Fra 1348 til 1512 hørte Bormio til hertugdømmet Milano, og var deretter og frem til 1797 et graubündensk Untertanenland. Selv om Bormio var en vasallstat, hadde innbyggerne nokså stor autonomi, spesielt i motsetning til resten av Valtellina. Graubünden stilte bare dommeren, mens lovgivning og forvaltning var i lokale hender. I 1797 kom Worms sammen med resten av Valtellina til Den cisalpinske republikk og senere til Italia.

Bormio lå ved krysningen av flere passveier (Foscagnopasset til Val di Livigno, Fraelepasset til Engadin, Umbrailpasset til Val Müstair, Stilfspasset til Vinschgau, Gaviapasset til Valcamonica). Her passerte bl.a. Valtellinas vin på vei nordover og salt fra Tirols gruver på vei sydover. Denne handelen, i kombinasjon med frodige fjellbeiter og egen gruvedrift, gjorde Alta Valtellina til et velstående område. I dag tar transporten andre veier, og Alta Valtellina er hovedsakelig kjent for gode muligheter for fjellvandrere og vinterturister.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Turistisk informasjon (italiensk og engelsk)