Alsion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alsion

Alsion er et vitenskap- og kultursenter som ligger i Sønderborg (på Sundeved-siden). Bygget ble innviet av Dronning Margrethe den 30. oktober 2007. Alsion huser Syddansk Universitet, en privat forskerpark, et teater og konsertsal (hjemsted for Sønderjyllands Symfoniorkester), DSBs billetsalg, kiosk og kafé, og er det første bygget i Danmark som har utdannelse, forskning og kultur samlet under samme tak.

Universitetsavdelingen i Sønderborg har spesialisert seg i utdannelsen av ingeniører og kombinerte utdannelser innen språk og økonomi. Samarbeidet med universitetet i Flensborg og en høy andel av utenlandske studenter gjør miljøet internasjonalt.

Navnet på senteret ble valgt etter navnekonkurranse våren 2005.

Alsion er tegnet av arkitektfirmaet 3XNielsen i Århus og finansiert av blant annet fondet Realdania, Sønderborg Kommune og Fabrikant Mads Clausens Fond. Senteret består av ti sammenhengende, firkantede bygninger som alle har en fasade av glass. Det samlede arealet av bygningen er 28 428 kvadratmeter, og prisen var ca. 600 millioner danske kroner.[1] Innendørs er bygningen utsmykket av dden dansk-islandske kunstneren Olafur Eliasson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Alsion» (dansk). Alsion.dk. Arkivert fra originalen 27. september 2008. Besøkt 9. mars 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]